Топ 5 храни, които не се развалят с десетилетия и на практика са вечни

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2017 18:04

Топ 5 храни, които не се развалят с десетилетия и на практика са вечни

Акценти:

  • Макарони - десетилетия
  • Въглехидрати - захар
  • Мед - вечен

Свързани:

Съществуват храни, срокът на годност на които се измерва с десетилетия, но и такива, които могат да се съхраняват на практика вечно.

Що за храни са това и защо трябва всеки да ги има у дома?

Темата на днешния разговор.

Имам си всичко! Хранителен запас

Покупката на по-големи количества продукти излиза по-евтино, особено при промоции и при ползване на отстъпки, липса на време за обикаляне по магазините.

Във всеки случай запасът от продоволствия – е нещо много полезно.

Може да ни послужи в непредвидена ситуация или когато внезапно ни дойдат гости:

Ключовият момент при създаване на запас е срокът на годност.

Сред храните, които се съхраняват дълго са:

• Продуктите, които запазват хранителна стойност 50 и повече години;
• Храна, която при кулинарна обработка и специална опаковка може да се съхранява с десетилетия;
• Храни с достатъчно дълъг срок на годност – от 6 месеца нагоре;

Без значение за какво продоволствие става дума, преди да го сложим в дълбокия сандък, трябва да знаем кога сме го купили и колко е максимално допустимият срок за съхранение.

Продукти, които можем да си купуваме, колкото си поискаме.

1. Мед

Това е единственият продукт на Земята, който никога не се разваля, до това заключение стигат учените.

Ниското съдържание на вода и високото на въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза, го правят неблагоприятна среда за развитие на микроорганизми, на това се дължи и на практика безкрайният срок на съхранение.

Заключенията на учените се потвърждават и от археолози.

През 2015 г. в една от египетските гробници намират мед, който е на повече от 3000 години, който е ставал за ядене.

2. Морска сол

И макар да поема влага и аромати, нейният срок на годност е неограничен.

Трябва само да се погрижим за съхранение в идеални условия.

Бялото злато, както някога са я наричали, се чувства най-добре на тъмно, сухо и прохладно място.

За защита от влага солта може да се пресипе в керамични и пластмасови съдове с плътни капаци.

Но йодираната сол е с ограничен срок на съхранение.

При нейното производство се съединяват – калиев йодат, затова и срокът на годност на трапезната сол е само една година.

3. Захар

Без захар животът ни би бил тъжен и скучен.

Затова и когато създаваме неприкосновен запас, следва задължително да се запасим със захар.

Принципът на съхранение на захар е идентичен на този на солта.

За да не поема продуктът влага, може да се комбинира с бял ориз в съда, който се съхранява.

И запомнете пакетите със захар не трябва да се държат на пода, задължително трябва да са по нависоко.

Така лесно ще издържат 10 и повече и години.

4. Бял ориз

При правилно съхранение оризът не губи хранителните си свойства повече от 30 години.

Идеалните условия за ориза са ниските температури. Оптималната е около 3 градуса по Целзий.

Следва да се има предвид, че макар и кафявият ориз да се смята за по-полезен за здравето, срокът му на годност е минимален – до 1.5 години.

Затова е препоръчително да се запасим с бял рафиниран ориз.

5. Макарони

Сухо и тъмно място – това са идеалните условия за съхранение, при които макаронените изделия запазват вкусовите си качества най-малко 5-10 години.

Но макароните с добавки не оцеляват дълго, техният максимален срок на годност е 6 месеца.

Топ 5 храни, които не се развалят с десетилетия и на практика са вечни
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2017 18:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи