Топ 5 храни за здрава простата и топ 5, които я съсипват

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 07:13

Топ 5 храни за здрава простата и топ 5, които я съсипват

Като се имат предвид плашещите нива на рак на простатата при мъжете от всички възрасти в цяла Европа, всякакви препоръки за дългосрочна промяна на начина на живот, които могат да подобрят индивидуалните шансове са добре дошли.

Към момента това заболяване е най-разпространената форма на рак сред мъжете, като се очаква 1 от 8 мъже да страдат от него в определен етап от живота си.

Тази седмица, в интервю американският актьор и режисьор Бен Стилър разкри за своята собствена битка със заболяването преди 2 години, когато бил 48.

В блогпост той разказва, че диагнозата му била поставена в петък на 13-ти юни 2014 г. На 17-ти септември същата година си направил тест, като му казали, че е излекуван.

През тези 3 месеца той се возел на влакчето на ужасите, на което всяка година в САЩ се качват около 180 000 мъже.

Сега Стилър благодари за бързото излекуване, но има начин, по който може да бъде проведена профилактика на заболяването.

Мета-анализ на 67 проучвания потвърждава преходните изследвания, които изтъкват предимствата на доматите, като храна, която способства за нормализиране на уголемена простата.

Но не е единствено този зеленчук, който може да бъде препоръчан.

1. Зелен чай

Изглежда тази напитка се утвърждава победоносно като суперхрана. Простата е само още един орган на тялото, на който може да помогне при наличие на проблем.

В Американско проучване, публикувано през 2014, на група мъже бил даван екстракт от зелен и черен чай всеки ден в продължение на 12 седмици, а тези от другата група получавали плацебо.

Тестовете впоследствие на мъжете, приемали чайовете, показали подобрено качество на живот около 6 седмици след началото на експеримента, което се изразявало в намаляване на възпаленията в уринарния тракт и подобрена екскреция на урината.

2. Домати

Ползите от този зеленчук що се отнася до здравето на простатата са известни от години, като различни проучвания потвърждават тяхната ефективност що се отнася до бързия растеж на простатата при напредването на възрастта на мъжете.

3. Соя

Макар и че все още връзката да се дискутира, е установено, че в страните, в които се яде повече соя – най-вече в Азия, броят на болните от това заболяване са по-ниски, отколкото на Запад.

4. Броколи

Вероятно вече сте свикнали да научавате, че броколите са най-добрия избор на храна, ако искате да държите болестите далеч, но най-вероятно не сте чували, че поддържа и простатата здрава.

5. Сок от нар

Според предходни проучвания, дори и изпиването на малки количества такъв сок всеки ден забавя прогресията на рака на простатата.

Храните, които да избягвате

1. Червено месо

Различни проучвания свързват червеното месо с повишен риск от рак на простатата. За препоръчване е намаляване на употребата му, и ядене на повече плодове и зеленчуци, за да се намалят рисковете.

2. Мляко – калций

Някои проучвания показват, че прекаленият прием на калций увеличава риска от агресивен рак на простата. Но се има предвид – прием на над 2000 мг дневно, което означава изпиването 1.5 литра мляко.

3. Сирене

Наситените мазнини, съдържащи се в сиренето увеличават риск от това заболяване, но пък полиненаситените, които са в рибата и ядките, го намаляват.

4. Захар

Приемът на много захар се свързва с повишен риск от възпаления по цялото тяло.

5. Бира

Ако желаете да запазите простата здрава и с нормални размери в есента на живота си, трябва да ограничите употребата на тази напитка.

Топ 5 храни за здрава простата и топ 5, които я съсипват
4.5 (90%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2016 07:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи