Производителите на хранителни добавки, за разлика от фармацевтичните компании, не са длъжни да доказват, че техните продукти са ефективни, достатъчно е само потвърждение на безопасността.

Кои хранителни добавки все пак заслужават нашето внимание, и пари, затова решихме да послушаме историите на 6 учени експерти – лекари и не само за ежедневните добавки, които те приемат.

1. Куркума

Саймън Бишоп, преподавател в катедрата по обществено здравеопазване и първична медико-санитарна помощ от Бангорския университет.

Куркума е популярна подправка на кухнята от Южна Азия и осигурява мек вкус и аромат на ястията с къри. Напоследък тази подправка стана особено търсена.

Защо?

Изследвания на учени от Калифорнийския университет показват, че употребата на куркума забавя скоростта на натрупване на бета-амилоиди в мозъка.

Именно тези пептиди се свързват с развитието на болестта на Алцхаймер, която днес се смята за неизлечима.

Наистина ли подправка може да предотврати старческо слабоумие?

За това ще научим от бъдещите експерименти.

Но следва да имаме предвид, че в Индия, където куркумата е традиционен компонент на много ястия, възрастните хора по-рядко страдат от болест на Алцхаймер.

За другите невродегенеративни заболявания, това също се отнася – болест на Паркинсон, множествена склероза.

Куркумата се използва като противовъзпалително и заздравяващо средство в много части на Азия.

Последните изследвания показват, че куркуминът в състава на подправката предпазва от цяла съвкупност от заболявания, сред които ревматоиден артрит и някои видове рак.

2. Витамин D

Грейм Клоуз, професор от катедрата по физиология, от Ливърпулския университет

Витаминът се синтезира в организма под въздействието на слънчевата светлина, затова и хората, които прекарват повече време на закрито, се излагат на риск от дефицит.

Хората с по-тъмен цвят на кожата също са изложени на риск от дефицит на витамин D, тъй като меланинът забавя образуването му в кожата.

Повечето хора знаят, че се нуждаят от определено количество витамин Д за поддържане на здравето на костната система.

Но през последните няколко години учените все повече осъзнават другите важни роли на витамин Д.

Сега е известно, че недостигът на витамин Д може да доведе до отслабване на имунитета, нарушаване на функцията на мускулите и дори до депресия.

Витамин Д е една от най-евтините хранителни добавки, затова и дефицитът лесно може да се попълни.

3. Пробиотици

Джъстин Робъртс, старши преподавател от спортната катедра, университетът Раскин

Здравата чревна микрофлора е необходима за нашето физическо и психическо здраве.

Но балансът на бактериите може да бъде нарушен, заради лошото хранене, липса на физическо натоварване и постоянен стрес.

Един от начините за поддържане на здравето на червата е употребата на диетични пробиотици.

Неотдавнашно изследване на Робъртс и неговия екип показва, че 12-седмична терапия намалява стомашно-чревните проблеми при начинаещите триатлети.

Съществуват също множество изследвания, които потвърждават ползата от пробиотиците за укрепване на имунитета.

4. Пребиотици

Стимулират многостепенните биохимични реакции на необходимите чревни микроорганизми.

Снабдяват полезните бактерии с енергия и важни за тях субстрати.

5. Омега-3

Халех Моравей, старши преподавател от катедрата по храненето, университетът Манчестър Метрополитан.

Омега-3 представлява мастна киселина, която постъпва в различни форми, две, от които са много важни за развитието на мозъка и на психичното здраве.

Тези видове се срещат основно в рибата.

Друг вид омега-3 се съдържа в растителните храни, сред които ядки и семена – орехи и ленено семе.