Топ 5 на дълголетниците – кои днес са най-старите хора на планетата

Мария
Написана от Мария април 3, 2015 20:18

Топ 5 на дълголетниците – кои днес са най-старите хора на планетата

Акценти:

  • Дълголетници - класация
  • Тайни на дълголетието
  • Положителна нагласа

Свързани:

На 1 април почина най-възрастната жена на планетата – 117-годишната японка Мисао Окава. Традиционно е прието да се смята, че именно жителите на Япония живея по 100 и повече години. И е факт, че в тази държава средната продължителност е най-висока.

Американките „водят“

След смъртта на Мисао Окава титулът „най-старата“ жена на планетата се предава на американката Гертруде Уивър. Тя е родена в селско семейство в Арканзас. На 17-годишна възраст се оженила и родила 4 деца, но след като на 104 години си счупила крака, постъпила в старчески дом.

Тя няколко пъти напускала учреждението, живяла с роднини, но най-накрая взела решение да остане в него, където се полагат необходимите грижи за хора в напреднала възраст.

Уивър винаги е посочвала 3 фактора за своето дълголетие – това е вярата в Бог, трудолюбието и любовта към ближния. А нейният девиз е: „Прави всичко, което е по силите, а ако нещо не е по-силите, значи не е по силите ти“.

Следващата в списъка на официалните дълголетници на Земята е също американка – Джерълайн Тейли.

Тейли е родена преди 115 години в град Монтроуз, щата Джорджия, в многодетно афроамериканско семейство. Тя имала 10 братя и сестри. От най-ранното си детство Джерълайн работила във ферми, занимавала се със събиране на фъстъци, памук и сладки картофи.

Тейли разказва, че никога не е карала кола, тъй като объркала педалите и автомобилът тръгнал в посока. Затова пък до сега тя с голямо удоволствие ходи на… риболов. На своя 114-ти рожден ден тя сама си направила подарък, като хванала 7 сома.

Девизът на Джерълайн Тейли, който ѝ позволява да запазва силата на духа си и доброто си настроение всеки ден – „отнасяй се с другите, така както искаш и те да се отнасят с теб “.

3-то място сред дълголетниците на планетата принадлежи на родената в щата Алабама – Сюзън Мюшат Джоунс.

Тя, както и Джерълайн Тейли, била родена на многодетно семейство. На възраст от 24-годишна възраст Сюзън се преместила в Ню Йорк, където започнала работа като бавачка. Целият свой живот Сюзън Мюшат прекарала в гледането на чужди деца, но сама така и не познала радостта на майчинството.

През последните 26 години тя живее в старчески домове, придвижва се в инвалидна количка, но въпреки това се чувства добре.

Тайната на своето дълголетие определя с това, че никога не е употребявала алкохол и не е пушила.

Положителна нагласа

Четвъртата най-възрастна жена на планетата е италианката Емма Мартина Луиджи Морано. Към настоящия момент тя е на 115 години.
Емма е родена в многодетно семейство – имала 8 братя и сестри.

През 1926 година тя се омъжила за Джовани Мартинуци. Но този неин брак не бил щастлив. Емма не успяла да преживее загубата на единственото си дете и развалила отношенията със съпруга си.

Емма разказва, че винаги много е работела. Била е готвачка, работела е в мелница и в училище-интернат. Една на 75-годишна възраст Емма излязла в пенсия.

Когато помолили италианката да разкрие тайната на своето дълголетие, тя казала, че никога не е употребявала наркотици, яде по 3 яйца дневно и понякога си позволява шоколад. И разбира се, винаги гледа с оптимизъм към бъдещето.

5-тата в списъка по дълголетие е Виолет Браун, която е родена през 1900-та година на остров Ямайка. Тя била четвъртото дете в семейството, но единственото, което прехвърлило 100-те години.

В началото на 60-те години Виолет се омъжила, но не станала многодетна майка. Нейната единствена дъщеря така и не разбрала, че нейната майка в топ 5 в световната класация на дълголетниците.

Топ 5 на дълголетниците – кои днес са най-старите хора на планетата
4.4 (88.57%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 3, 2015 20:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи