Топ 5 на храните с най-високо съдържание на полезни вещества

Мария
Написана от Мария май 16, 2015 10:27

Топ 5 на храните с най-високо съдържание на полезни вещества

Акценти:

  • Спанак - популярен зеленчук
  • Черен дроб - висок хемоглобин
  • Орехи - поумняване

Свързани:

Още от училище ние знаем, че нито един витамин, освен витамин D, не може да бъде синтезиран в организма на човека. Поради това грижата за ежедневното постъпване на витамини в достатъчно количество в организма е приоритетна задача за всеки, който смята своето здраве за важно.

Често ни се налага да слушаме, че вероятната причина за едно или друго заболяване е авитаминозата – к тези патологии се отнасят лошото състояние на кожата и косата, кариесите, имунният дефицит, проблемите със зрението, лошото настроение и дори депресията.

Особено актуален е проблемът с авитаминозата през междинните сезони и особено през пролетта, когато организмът още не се е справил с шока от зимата.

На какви хранителни продукти следва да обърнем внимание?

За да избегнете негативните последствия от недостига на витамини е препоръчително да включите колкото е възможно повече от изброените по-долу продукти, тъй като те в една или друга степен се явяват рекордьори по съдържание на различни витамини и на други полезни за организма вещества.

1. Спанак

Това е най-популярният зеленчук в развитите държави – източник на 14 витамина, калий, калций, магнезий, на имуностимулиращите антиоксиданти лутеин и зеаксантин, изключително полезни за очите.

Спанакът е много подходящ и за хора, които се стремят да се избавят от излишните килограми. Този зеленчук активизира обмяната на веществата и подпомага усвояването на белтъчините.

Също така неотдавнашни изследвания показаха, че сред плодовете и зеленчуците, притежаващи противоракови свойства, спанакът е един от най-ефективните.

2. Черен дроб

Много често лекарите препоръчват на своите пациенти да включат ястия от черен дроб в своето меню. И този съвет е абсолютно основателен – черният дроб е превъзходен източник на пълноценни белтъчини, желязо, мед, калций, фосфор и цинк.

Особено богат е черният дроб на витамин А, който е незаменим за нормалната функция на мозъка, бъбреците и въздейства благотворно върху състоянието на кожата и косата. Черният дроб е полезен и за сърдечно-съдовата система, тъй като способства за понижаване нивата на холестерола и за повишаване на хемоглобина.

Съвет – за да не бъдат ястията с черен дроб горчиви, полезно ще бъде накисвате субпродуктът в мляко и да не прекалявате с печенето му, тъй като ще стане прекалено сух и жилав.

3. Цвекло

Изключително ценен източник на фолиева киселина, магнезий и витамин С, способни да предотвратят развитието на злокачествени образувания. Този зеленчук поради съдържанието на аскорбинова киселина укрепва и защитните сили на организма.

Още един полезен ефект от редовната употреба на цвекло може да стане регулирането на кръвното налягане, подобряване на функциите на мозъка и увеличаване на сексуалното желание.

4. Тиква

Златистият цвят на тиквата е признак на високо съдържание на бета каротин, който в черния дроб се превръща във витамин А. Така 1 чаша нарязана тиква съдържа 400% от препоръчителната дневна доза витамина А.

5. Орехи

Интересен е фактът, че в древен Вавилон жреците са забранявали на простолюдието да яде орехи, за да не станат бедните хора прекалено умни.

Съвременните изследвания само потвърждават полезното въздействие на тези ядки върху мозъка – смята се, че те способстват за подобряване на паметта, благодарение на високото си съдържание на омега-3 мастни киселини, витамини от група В и Е.

Между впрочем тези мастни киселини спомагат за понижаване на нивата на холостерола и неутрализират вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Топ 5 на храните с най-високо съдържание на полезни вещества
4.6 (92.07%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 16, 2015 10:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи