Топ 5 на най-големите митове за паразитите

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 12:03

Топ 5 на най-големите митове за паразитите

Акценти:

  • Паразити - проникване
  • Мариноване - прясна риба Антипаразитни свойства

Свързани:

Да разсеем най-разпространените митове за паразитите, протозоите и другите неканени „гости“, които могат да се заселят в нашето тяло.

Мит №1 – паразитните инфекции са заболявания на мръсните ръце, затова от тях страдат предимно малки деца, играещи в пясъчници

Децата действително боледуват от такива инфекции по-често. Но жертва на паразити стават и много възрастни, съблюдаващи правила за хигиена. Заразяването при тях се осъществява по друг начин.

На първо място опасност представляват полусуровото и недопеченото месо и риба. На второ място предаването на паразитите се осъществява при близък контакт с домашни любимци. На трето, глистите и протозоите попадат в организма на възрастния човек заедно с недобре измити плодове, зеленчуци и най-вече от листните.

Мит №2 – ако яйца на хелминти са попаднали в организма, заразяване не е възможно да се избегне

В действителност – по природа са предвидени 3 защитни бариери срещу паразити – алкалната среда на устната кухина, киселата среда на стомаха и алкалната среда на жлъчката. Ако всички механизми за защита функционират нормално, то през тях не могат да преминат никакви паразити.

Мит №3 – ако в организма са се заселили паразити човек губи апетит, слабее и загубва сили

Всъщност тази закономерност е характерна за децата. При възрастните силно отслабване и рязка загуба на апетит обикновено няма.

Сред ранните признаци на заразяване с паразити са разстройство на храносмилането – често и силно къркорене на корема, оригване, подуване на корема, метеоризъм, редуване на запек и диария, непостоянни мигриращи болки в различни части на корема.

Освен това много от опаразитените забелязват такива странности като повишено образуване на слюнка и усещане за бучка в гърлото.

Мит №4 – откриването на паразити не е трудно

Всъщност. Стандартната диагностика се състои в изследване на фекални проби, натривка от перианалните гънки, имунологични изследвания на кръвта. Те се правят в повечето лаборатории, но не всичко е толкова просто.

Анализът на фекални проби позволява установяването само на някои паразити – острици, аскариди, протозои. И само в случай, че паразитът е снесъл яйца в пробата, взета за анализ.

Затова еднократното изследване не трябва да се счита за достоверно. Наложително е даването на фекални проби минимум 3 пъти с промеждутък от няколко дни.

Специалните имунологични изследвания са по-точни. Но на техните резултати може да влия общото здравословно състояние. Затова трактовката на получените данни е прерогатив на лекаря.

Освен това паразитни инфекции могат да се заподозрат по отклоненията от пълната кръвна картина.

Мит №5 – всички хора е необходимо веднъж 2 пъти годишно да приемат препарати срещу паразити с цел профилактика

Всъщност антипаразитните препарати са токсични. Често на фона на тях у човека се появява гадене, повръщане, главоболие, промени в кръвното налягане. Затова с профилактична цел те не се следва да се приемат.

Определени антипаразитни свойства притежават чесъна, горчицата, лукът, лютите чушки, затова е добре да се включват към хранителния режим от време на време.

Важно!

За да не допуснете проникване на паразити в организма, съблюдавайте следните правила:
• Избягвайте съмнителна храна , която не е била подложена на щателна кулинарна обработка;
• При мариноване на прясна риба, първо я замразете за няколко дни.
• Не купувайте суровеяни неопаковани продукти. Плодовете, зеленчуците и листните най-вече, мийте с течаща вода. Никога не пробвайте директно от щанда на пазара грозете и не режете диня, без да имате течаща вода под ръка.

Топ 5 на най-големите митове за паразитите
4.5 (90.53%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 12:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи