Топ 5 на най-полезните за здравето трапезни растителни масла

Мария
Написана от Мария септември 18, 2015 18:25

Топ 5 на най-полезните за здравето трапезни растителни масла

Акценти:

  • Царевично масло - лактация
  • Сусамово масло - кръвна захар
  • Зехтин - уникален състав

Свързани:

Учени доказаха, че за активността и младостта всеки ден трябва да се изяждат по 2 супени лъжици растително масло. Но учените само са забравили да посочат от какво именно масло е необходимо да се изяждат по 2 лъжички.

В продължение на много години трапезните растителни масла в нашите магазини бяха представени само от един вид – от слънчогледово масло или по-познато ни като олио, просто защото друго не сме познавали.

С него приготвяхме храна, добавяхме го към салати и го използвахме за печене. Но сега, когато от разнообразието на растителни масла по рафтовете на супермаркетите може да ни се завърти главата, пред много домакини възниква проблема с избора на най-правилното растително масло.

Кое от цялото това многообразие е най-полезно? Какви свойства притежават едните и други видове масла и кое от тях е най-добре да се избере.

Нека заедно се опитаме да намерим отговори на тези въпроси.

1. Слънчогледово масло – познато ни като олио

Маслото от семената на слънчогледа притежава високи вкусови качества и превъзхожда други растителни масла по питателност и усвояемост.

Слънчогледовото масло е полезно със своите диетични качества, а също и със свойството си да регулира мастния баланс в организма, спомагайки за отстраняването на холестерола. Редовното и дозираната му употреба като храна спомага за очистването на кръвта.

Интересен факт – слънчогледово масло може да дава на детето още от 7-месечна възраст. Майките могат да добавят малко количество от маслото в зеленчуковото пюре на бебето.

2. Зехтин

Основната тайна на маслиновото масло е в неговия уникален състав. Това е истински склад на полезни компоненти, които се усвояват от човешкия организъм на 100%. Употребата на зехтин е полезна за кожата, косата, ноктите.

То подобрява дейността на стомаха, червата, панкреаса и черния дроб, способства за заздравяването на язвите на стомаха и на дванадесетопръстника. Зехтинът притежава жлъчегонно и леко разхлабващо действие. Това е рядко и ценно свойство, тъй като другите растителни масла нямат такъв ефект.

Интересен факт: ако желаете да се избавите от гастрита или язвите на стомаха за няколко месеца – изяждайте по една чаена лъжичка зехтин екстра върджин сутрин на гладно.

3. Ленено масло

Най-богатият източник на важната за сърцето алфа-линоленова киселина /АЛК/, отнасяща се към полиненаситените мастни киселини. Лененото масло е полезно за отслабване, при борба със запека, хемороидите и други заболявания на стомашно-чревния тракт. То снижава нивата на холестерола в организма и способства за нормализация на кръвното налягане.

4. Сусамово масло

В Индия, Пакистан, Средна Азия и Китай и средиземноморските страни маслото от растението сезам – другото название на сусама, хората са употребявали още преди 7000 години.

Влизащият в състава на сусамовото масло комплекс от омега-6 и омега-9 мастни киселини способства за подобряване на функцията на сърдечно-съдовата , половата, нервната и ендокринната система.

Този продукт способства за понижаване на нивата на кръвната захар и затова е незаменим за страдащите от захарен диабет. Също така сусамовото масло неутрализира негативното въздействие върху организма на широк спектър вредни вещества.

5. Царевично масло

Съдържа 2 пъти повече витамин Е от слънчогледовото масло и от зехтина. В неговия състав присъстват и производни на фосфора – фосфатиди, които са много полезни за мозъка, а също и никотинова киселина.

Интересен факт – употребата на царевично масло стимулира лактацията, затова е препоръчително за кърмачки.

Топ 5 на най-полезните за здравето трапезни растителни масла
4.6 (91.37%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 18, 2015 18:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи