Топ 5 начина как да възпитаме у детето любов към природата

Мария
Написана от Мария май 13, 2017 01:59

Топ 5 начина как да възпитаме у детето любов към природата

Навярно всеки от нас се е отегчавал от света, който го заобикаля. Защо около нас всичко е толкова мръсно? Защо никой не почиства улиците, особено малките? Защо е толкова трудно да се намери екологично чисто място, където цялото семейство да отдъхне през почивните дни? Тези въпроси могат да продължат да се задават безкрайно. Много хора обвиняват за това държавата, но забравят, че чистотата започва първо от нас самите. Така че може би си струва да научим своето дете да обича и уважава света, който го заобикаля, за да се превърне във възпитан възрастен? Нека помислим какво можем да предприемем.
1. Четете за флората, фауната и природните явления
Говорят, че съвременните деца не обичат да четат, те мислят само за компютри и телефони. Всъщност малчуганите се държат точно така както техните родители. Ако в семейството е свободното време се прекарва в четене и книжарницата се посещава по-често от магазина за електроника, детето задължително ще обича да чете.
С четенето трябва да се започне от рано и колкото се може повече, а най-добре родител и дете да четат заедно. Препоръчва се подбирането на интересна литература по възраст. Стихове и разкази за животни, растения и природни явления също могат да бъдат познавателни и увлекателни.
Не трябва да се забравя и за детските енциклопедии, които са подходящи за всяка възраст. Как е устроена Вселената? Кой живее в океана? Защо вали? Какво е това земетресение? Такива книги са истинска находка за подрастващото поколение, но и за родителите.
2. Търсете удивителното в ежедневните разходки
Разходката при всеки сезон, при всякакво време може да бъде много познавателна. Разговаряйте с детето за основните характеристики на всяко време на годината, търсете тези признаци около себе си. Разглеждайте различните треви и цветя, любувайте се на красиви пеперуди, наблюдавайте за пернати.
Ако има възможност, е добре да разхождате детето в парк, покрай реката или в езеро. Старайте се да се отдалечавате колкото се може повече от градската суета. Там, където не минават автомобили, може да се чуе пеенето на птици и човек да усети аромата на билки и цветя.
3. Научете младото поколение на култура на отдих сред природата
Всички харесват да си почиват сред природата, но всички умеят да го правят културно. За съжаление, насладилите се на чистия въздух отпочиващи оставят след себе си купища пластмасови, стъклени и хартиени отпадъци.
Обърнете внимание на детето какво оставят след себе си някои отпочиващи сред природата. Обяснете му защо е важно да не прави така, когато ходи на пикник.
4. Вземайте участие и засаждането и отглеждането на растения
Много полезно е за малчуганите да наблюдават как растат краставиците в бабината градина, как зреят доматите и семената на слънчогледа. Не всички деца имат възможността да се запознаят с извънградските тайни. Но пък те могат да участват в засаждането на млади дървета и храсти в града.
5. Бъдете пример за своето дете
Прочетете всичко казано по-горе и помислете колко самите вие обръщате внимание на грижата за околната среда. Възможно ли е вие да станете пример за подражание за вашите деца в този сериозен въпрос? Време за поправяне на грешки има винаги, стига да поискате да го направите.

Топ 5 начина как да възпитаме у детето любов към природата
4.5 (89.66%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 13, 2017 01:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи