Французите, японците и шведите имат нещо общо.

Готвейки се за написването на своя бестселър през 2010 г „Пет най-ефективни световни диети“, персоналният треньор на знаменитостите и специалист по хранене Харли Пастернак обиколил страните, населението на които е средно в по-добро здраве от това на останалите жители на планетата. Пастернак се опитал да разбере какво прави храната, която ядат тези хора толкова полезна.

Най-важното, което той разбрал е, че всички идва от различния начин темп на живот от този, който живеят повечето от хората в развитите държави. Първо, всички традиционни диети се уповават на местните сезонни продукти.

Второ, храненето при тях е цяло събитие, свързано с определени ритуали. Това може да бъде трапеза, когато около масата се събира голямо семейство, чаша червено вино по време на дългия обяд и така нататък.

Ето кои са най-характерните черти на най-ефективните световни диети:

1. Нова скандинавска диета

Какво е това?

Тази диета е била разработена от шведски учени на основа на традиционното хранене на скандинавските държави – Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция.

Модифицираната версия на диетата получила точно това наименование и предполага с 35% понижен обем на потребление на месото, като нивото на съдържание в менюто на пълнозърнести храни от местен произход е увеличен.

Повече от 75% от продуктите трябва да са органични.

Основни храни

Пълнозърнестите, например овесени и ръжени, местни плодове, сред които шипка, червена боровинка, зеленчуци от семейство кръстоцветни и кореноплодни – брюкселско зеле, броколи, ряпа, пащърнак, цвекло; масло от рапица, маргарин на основата на растителни масла; немазни млечни продукти;

Какво казва науката?

Изследване, чиито резултати са публикувани през 2015 г, показват, че здравословният скандинавски тип хранене отслабва активността на гените, отговарящи за натрупването на мастна тъкан в областта на корема.

Тази диета също помогнала на участниците в изследването да отслабнат и понижила риска от развитие на диабет тип 2.

Учените отбелязват ползата от новата скандинавска диета за екологията и икономиката на региона, тъй като предполага понижаване на употребата на месо и не изисква внасяне на храни от далечни храни.

Традиционна окинавска диета

Нискокалорична, но питателна диета, основана на плодове и зеленчуци, с понижена консумация на месо, рафинирани зърнени храни, захар, сол и мазни млечни продукти.

Тази диета е с много специфичен исторически контекст. Произхожда от японския остров Окинава, който до Втората световна война бил един от най-бедните региони на страната.

Затова в традиционната култура на островитяните играли голяма роля Конфуцианските правила – всеки път яж толкова, колкото е нужно, за да се почувстваш сит само на 80%, а също и споделяй храната със съседа.

Основни храни

Сладък картоф, ориз, но в малки количества, зелени листни зеленчуци, зелени и жълти зеленчуци, например китайска горчива тиква, соеви продукти и т.н.

Какво казва науката?

Стандартът на живот на съвременните жители на остров Окинава е по-висок, което означава и традиционните здравословни проблеми със затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Но тези, които са израснали с традиционната диета, досега са живи, и това е островът с най-много дълголетници.

Френска „парадоксална“ диета

Във Франция има парадокс – най-ниски нива на затлъстяване сред населението и най-голяма продължителност на живота.

Основните храни

Мазни сортове сирена и млека, краве масло, бял хляб и шоколад – това са крайъгълните камъни на традиционното меню на французите.

Какво казва науката?

Някои учени смятат, че т.нар. френски парадокс в голяма степен е свързан с начина на живот на французите, а не с това какво ядат.

Например, те ходят много пеша, никога не правят междинни хранения, ядат бавно и най-малки порции…