Топ 5 най-ефективни и здравословни световни диети

Мария
Написана от Мария септември 16, 2016 08:06

Топ 5 най-ефективни и здравословни световни диети

Акценти:

  • Парадокс - френски
  • Начин на живот - движение
  • Окинавска диета - т

Свързани:

Французите, японците и шведите имат нещо общо.

Готвейки се за написването на своя бестселър през 2010 г „Пет най-ефективни световни диети“, персоналният треньор на знаменитостите и специалист по хранене Харли Пастернак обиколил страните, населението на които е средно в по-добро здраве от това на останалите жители на планетата. Пастернак се опитал да разбере какво прави храната, която ядат тези хора толкова полезна.

Най-важното, което той разбрал е, че всички идва от различния начин темп на живот от този, който живеят повечето от хората в развитите държави. Първо, всички традиционни диети се уповават на местните сезонни продукти.

Второ, храненето при тях е цяло събитие, свързано с определени ритуали. Това може да бъде трапеза, когато около масата се събира голямо семейство, чаша червено вино по време на дългия обяд и така нататък.

Ето кои са най-характерните черти на най-ефективните световни диети:

1. Нова скандинавска диета

Какво е това?

Тази диета е била разработена от шведски учени на основа на традиционното хранене на скандинавските държави – Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция.

Модифицираната версия на диетата получила точно това наименование и предполага с 35% понижен обем на потребление на месото, като нивото на съдържание в менюто на пълнозърнести храни от местен произход е увеличен.

Повече от 75% от продуктите трябва да са органични.

Основни храни

Пълнозърнестите, например овесени и ръжени, местни плодове, сред които шипка, червена боровинка, зеленчуци от семейство кръстоцветни и кореноплодни – брюкселско зеле, броколи, ряпа, пащърнак, цвекло; масло от рапица, маргарин на основата на растителни масла; немазни млечни продукти;

Какво казва науката?

Изследване, чиито резултати са публикувани през 2015 г, показват, че здравословният скандинавски тип хранене отслабва активността на гените, отговарящи за натрупването на мастна тъкан в областта на корема.

Тази диета също помогнала на участниците в изследването да отслабнат и понижила риска от развитие на диабет тип 2.

Учените отбелязват ползата от новата скандинавска диета за екологията и икономиката на региона, тъй като предполага понижаване на употребата на месо и не изисква внасяне на храни от далечни храни.

Традиционна окинавска диета

Нискокалорична, но питателна диета, основана на плодове и зеленчуци, с понижена консумация на месо, рафинирани зърнени храни, захар, сол и мазни млечни продукти.

Тази диета е с много специфичен исторически контекст. Произхожда от японския остров Окинава, който до Втората световна война бил един от най-бедните региони на страната.

Затова в традиционната култура на островитяните играли голяма роля Конфуцианските правила – всеки път яж толкова, колкото е нужно, за да се почувстваш сит само на 80%, а също и споделяй храната със съседа.

Основни храни

Сладък картоф, ориз, но в малки количества, зелени листни зеленчуци, зелени и жълти зеленчуци, например китайска горчива тиква, соеви продукти и т.н.

Какво казва науката?

Стандартът на живот на съвременните жители на остров Окинава е по-висок, което означава и традиционните здравословни проблеми със затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Но тези, които са израснали с традиционната диета, досега са живи, и това е островът с най-много дълголетници.

Френска „парадоксална“ диета

Във Франция има парадокс – най-ниски нива на затлъстяване сред населението и най-голяма продължителност на живота.

Основните храни

Мазни сортове сирена и млека, краве масло, бял хляб и шоколад – това са крайъгълните камъни на традиционното меню на французите.

Какво казва науката?

Някои учени смятат, че т.нар. френски парадокс в голяма степен е свързан с начина на живот на французите, а не с това какво ядат.

Например, те ходят много пеша, никога не правят междинни хранения, ядат бавно и най-малки порции…

Топ 5 най-ефективни и здравословни световни диети
4.6 (91.85%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 16, 2016 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи