Топ 5 най-ефективни техники за преборване и на най-силните детски страхове

Мария
Написана от Мария януари 18, 2018 15:46

Топ 5 най-ефективни техники за преборване и на най-силните детски страхове

Повече от 40% от хроничните заболявания при децата са следствие на преживян стрес и страхове. Какви детски фобии не трябва да се игнорират и какви техники помагат за преодоляването им?
Страхът е сигнал, който ни предупреждава за опасност, който понякога е полезен, но когато е ирационален започва да вреди.
Безопасен живот без емоция, каквато е страха, е невъзможна, тъй като именно той ни сдържа от безразсъдни и опасни постъпки. Когато виждаме, приближаваща към нас кола, ни хваща страх, и затова не си позволяваме да излезем на пътното платно. Но страхът има и обратна страна, която ни разрушава, и не позволява да извършваме важни постъпки и ни кара да се чувстваме некомфортно. Не можем да покажем какво можем в работата, защото се страхуваме от началника. Или не можем да караме кола, тъй като се боим от катастрофите по пътищата.
Именно с тази негативна страна на страха трябва да се борим, но нека първо изясним какво може да стане причина за детските страхове.
Причини за детски страхове
1. Етапи на съзряване
На 7 месеца детето бие тревога, заради дългото отсъствие на мама. До 3 години у детето се развива привързаност и доверие към родителите. И към тази възраст особено силно работят внушаваните страхове, а също и тези, предизвиквани от нещо неочаквано – силен звук или болка от инжекция.
2. Заплахи
Невинаги страховете възникват от самото израстване на детето. Понякога причините са родителските реакции. Невинаги умеем да се разбираме с децата и затова ни е по-лесно да ги заплашваме. Като родители не го забелязваме, но дори и най-смешните заплахи лишават детето от чувство за безопасност и спокойствие.
В резултат семейството престава да бъде крепост за него и то губи психологическа устойчивост.
3. Семейна обстановка
Скандалите и изясняването на отношенията водят до формиране на чувство за тревога и мнителен характер. В резултат при всеки външен дразнител у мнителното дете може да се формира дълбок страх.
Как да помогнем на детето да се справи със страховете?
1. Проявете разбиране
Важно е да покажем на детето, че разбираме неговите преживявания и сме готови винаги да дойдем на помощ.
Доверителният разговор и честен разказ как сами сте се преборили със страховете, помагат на детето да разбере, че неговата ситуация не е безизходна. Личният пример на родителите му позволява да се чувства в безопасност, да осъзнава, че не е само в своите чувства.
2. Споделяне на собствен опит
Разкажете на детето, че когато и вие сте били дете, сте сблъсквали със страхове, които в крайна сметка сте преодолели и сте станали по-храбри.
3. Променете убежденията
Децата често се страхуват от измислени образи, които възникват у тях заради невъзможност да си обяснят нещо ново и неразбираемо.
Така силният лай на едно куче може да формира страх от всички кучета по света.
За да се справи с тази фобия на детето, трябва да промените установилия се мисловен образ с позитивен.
4. Нарисувайте страха заедно с детето
На хартия нарисувайте всички плашещи образи, които детето често не може да осъзнае и да формулира с думи.
5. Определете страха в тялото на детето
Емоциите живеят не само в съзнанието, а винаги се отзовават с определени усещания в тялото. От тревога ни треперят ръцете или ни пари под лъжичката. Помолете детето да покаже на кое място сега у него се намира страха.

Топ 5 най-ефективни техники за преборване и на най-силните детски страхове
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария януари 18, 2018 15:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи