Топ 5 най-мръсни храни, които ядем всеки ден

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2017 12:21

Топ 5 най-мръсни храни, които ядем всеки ден

За съжаление, днес дори най-полезните храни е възможно да представляват потенциална опасност за здравето на човека.

Проблемът е на първо място в замърсената околна среда и на второ – недостатъчната добросъвестност на производителите.

А това означава, че храната по витрините на магазините не е съвсем безопасна.

С настоящата статия съставихме списък на 5 известни храни, които при определени условия могат да станат опасни за здравето.

1. Кайма

Изследвания на аграрното министерство на САЩ показват, че в тестваните проби говежда кайма често се срещат бактерии като стафилококи, салмонели, листерии и клостридии.

Но пък ешерихия коли се открива доста по-рядко.

Как да се предпазим?

В магазина – избирайте месото на тези животни, които са били хранени, предимно с трева.

Фуражите увеличават киселинността на стомаха, а заедно с това и на количеството бактерии.

Освен това обърнете внимание и на качеството на каймата.

Тя трябва да бъде:

• Еднородна структура и приятен цвят, характерен за този тип месо, от който е била приготвена;
• Не съдържа различими на око фрагменти – хрущяли, сухожилия, съсиреци, съединителна тъкан, а също и парченца лук с размери над 8 мм;
• С приятна миризма, наличието на подправки по-скоро е признак, че производителят се опитва да замаскира развалено или с лошо качество месо;

У дома – първо използвайте подходящи подправки.

Второ, правете кюфтетата по-плоски, така по-добре ще се изпекат на скарата, а рискът това, което е вътре да остане неизпечено се свежда до нула.

2. Пилешко месо

Това е една от храните, които ядем най-често.

Но пилешкото месо може да бъде заразено със салмонели, кампилобактерии, ешерихия коли и други патогенни микроорганизми.

Има риск в него да се съдържат и остатъци от антидепресанти, растежни хормони, кофеин и антибиотици.

Как да се предпазим?

В магазина – търсете пилешко с органичен произход, а още по-добре – обърнете се към местна ферма.

Големите производители отглеждат птиците при условия на голяма пренаселеност, а това води до бързо разпространение на заболявания сред пернатите.

У дома – добре измийте пилето под течаща вода, премахнете бъбреците и черния дроб, а също и кожата – именно там се натрупват най-вредните вещества.

Времето за приготвяне зависи от това как приготвяте пилето на отделни части или в цялост.

Факт!

Антиоксидантите спомагат за отделянето на вредните вещества от организма.

И затова е добре пилешкото да се комбинира с боровинки, портокали, подправки и броколи.

3. Колбаси

Изследване на Министерството на здравеопазването на САЩ и на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията показва, че колбасите могат да бъдат заразени с листерии.

Опасността е още и в това, че тези бактерии, са и възбудители на инфекции на стомашно-чревния тракт и се размножават много бързо и в хладилника.

4. Стриди

Тези дарове на океана съдържат салмонели, кампилобактерии, вибриони – възможна причина за усложнения като сепсис и остър уретрит, и норовируси.

5. Яйца

Черупката може да бъде замърсена със салмонели и листерии, а в самите яйца е възможно да се открият и антибиотици.

Първите попадат вътре при нарушена цялост на черупката, вторите, ако птицата е била лекувана с медикаменти, а след това не са били спазени сроковете за карантина.

Как да се предпазим?

В магазина – първо проверете срокът на годност на яйцата, а също и тяхната черупка за цялост. Счупените яйца е най-добре изобщо да не се купуват.

Топ 5 най-мръсни храни, които ядем всеки ден
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2017 12:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи