За съжаление, днес дори най-полезните храни е възможно да представляват потенциална опасност за здравето на човека.

Проблемът е на първо място в замърсената околна среда и на второ – недостатъчната добросъвестност на производителите.

А това означава, че храната по витрините на магазините не е съвсем безопасна.

С настоящата статия съставихме списък на 5 известни храни, които при определени условия могат да станат опасни за здравето.

1. Кайма

Изследвания на аграрното министерство на САЩ показват, че в тестваните проби говежда кайма често се срещат бактерии като стафилококи, салмонели, листерии и клостридии.

Но пък ешерихия коли се открива доста по-рядко.

Как да се предпазим?

В магазина – избирайте месото на тези животни, които са били хранени, предимно с трева.

Фуражите увеличават киселинността на стомаха, а заедно с това и на количеството бактерии.

Освен това обърнете внимание и на качеството на каймата.

Тя трябва да бъде:

• Еднородна структура и приятен цвят, характерен за този тип месо, от който е била приготвена;
• Не съдържа различими на око фрагменти – хрущяли, сухожилия, съсиреци, съединителна тъкан, а също и парченца лук с размери над 8 мм;
• С приятна миризма, наличието на подправки по-скоро е признак, че производителят се опитва да замаскира развалено или с лошо качество месо;

У дома – първо използвайте подходящи подправки.

Второ, правете кюфтетата по-плоски, така по-добре ще се изпекат на скарата, а рискът това, което е вътре да остане неизпечено се свежда до нула.

2. Пилешко месо

Това е една от храните, които ядем най-често.

Но пилешкото месо може да бъде заразено със салмонели, кампилобактерии, ешерихия коли и други патогенни микроорганизми.

Има риск в него да се съдържат и остатъци от антидепресанти, растежни хормони, кофеин и антибиотици.

Как да се предпазим?

В магазина – търсете пилешко с органичен произход, а още по-добре – обърнете се към местна ферма.

Големите производители отглеждат птиците при условия на голяма пренаселеност, а това води до бързо разпространение на заболявания сред пернатите.

У дома – добре измийте пилето под течаща вода, премахнете бъбреците и черния дроб, а също и кожата – именно там се натрупват най-вредните вещества.

Времето за приготвяне зависи от това как приготвяте пилето на отделни части или в цялост.

Факт!

Антиоксидантите спомагат за отделянето на вредните вещества от организма.

И затова е добре пилешкото да се комбинира с боровинки, портокали, подправки и броколи.

3. Колбаси

Изследване на Министерството на здравеопазването на САЩ и на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията показва, че колбасите могат да бъдат заразени с листерии.

Опасността е още и в това, че тези бактерии, са и възбудители на инфекции на стомашно-чревния тракт и се размножават много бързо и в хладилника.

4. Стриди

Тези дарове на океана съдържат салмонели, кампилобактерии, вибриони – възможна причина за усложнения като сепсис и остър уретрит, и норовируси.

5. Яйца

Черупката може да бъде замърсена със салмонели и листерии, а в самите яйца е възможно да се открият и антибиотици.

Първите попадат вътре при нарушена цялост на черупката, вторите, ако птицата е била лекувана с медикаменти, а след това не са били спазени сроковете за карантина.

Как да се предпазим?

В магазина – първо проверете срокът на годност на яйцата, а също и тяхната черупка за цялост. Счупените яйца е най-добре изобщо да не се купуват.