Хората по различни се отказват от месото и другите храни от животински произход.

Някои правят това в името за защита на животните, а други се опитват да подобрят здравето си.

Каквато и да е причината, трябва добре да помислим и да претеглим всички за и против.

И то преди да вземем окончателно решение, за да не се получи обратния ефект, вместо оздравяване, разболяване.

Какви заболявания най-често се срещат у вегетарианците?

1. Анемии

Не е тайна, че най-богат на желязо хранителен източник е месото.

Ако спрем да го ядем, рискуваме да си докараме желязодефицитна анемия.

Неговите симптоми, свързани с кислородния глад на тъканите, е познат на мнозина.

Такива са пребледняване на кожата, слабост, главоболие, задух, ускорено сърцебиене и др.

И макар вегетарианците да вземат мерки за профилактика на развитие на анемия, като започват да ядат повече растителна храна, богата на желязо, това не е достатъчно.

В12 и фолиеводефицитна анемия – това е още последствие от подобни изменения в храненето.

Вследствие недостатъчния прием на витамин В12 и фолиева киселина от храната е възможно развитие на неврологични разстройства, проявяващи се с изтръпване.

2. Жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест

Вегетарианците и веганите са с повишен риск от такива заболявания, и затова способстват няколко фактора.

Първият е свързан с негативни изменения в отичането на жлъчката.

На ден човек образува около литър жлъчка.

Понижаване количествата на отделяния секрет може да доведе до нарушения в органите на храносмилателната система.

Прекратяване консумацията на храни от животински произход също може да доведе до нарушение на отока на образуваната от хепатоцитите течност и да доведе до образуване на пясък и камъни.

Когато промени хранителния режим човек, без да го знае, повишава риска от образуване на камъни в бъбреците.

Проблемът е, че някои растителни храни – спанак, ревен, лапад създават условия за натрупване на соли на оксаловата киселина в урината, тоест оксалати, от които се образуват камъни.

И още една причина за образуване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур – дефицит на витамин Д в организма.

А ако отчетем, че основни негови източници са мазната риба, маслото, млякото и яйцата, в това няма нищо изненадващо.

Но организмът има нужда именно от слънчевия витамин, за да усвоява калций.

3. Хормонални нарушения

Не само анемията е опасно последствие на вегетарианството.

В рамките на изследванията, проведени от американски учени, показват, че липсата на животинска храна в хранителния режим нарушава баланса на хормоните на щитовидната жлеза.

Освен това сред доброволките вегетарианки се наблюдавало нарушение на функциите на яйчниците.

А именно понижаване на нивата на хормоните естрадиол и прогестерон, чието последствие са болезнени и нередовно менструации.

4. Проблеми със зъбите

Повишаване количеството консумирани пресни плодове и зеленчуци, особено богати на киселини, пагубно влияе на здравето на зъбите.

Те разрушават зъбния емайл, като повишават неговата чувствителност и възприемчивост към присъстващите в устната кухина бактерии и микроорганизми.

Всички тези фактори увеличават риска от кариеси и други заболявания на устната кухина.

Същото се отнася и прясноизцедените сокове и сладко.

Последните са основни врагове на зъбите, тъй като създават много подходяща среда за размножаване на бактерии.

5. Дефицитни състояния

Недостатъкът на определени микроелементи в менюто може да доведе не само до развитие на бъбречнокаменна болест, но и до заболявания на мозъка.

Недостигът на витамин В6, В12 и фолиева киселина са сред факторите за развитие на Алцхаймер и Паркинсон.