Топ 5 най-вредни хигиенни навици

Мария
Написана от Мария септември 25, 2018 12:30

Топ 5 най-вредни хигиенни навици

Акценти:

 • Вода - дразнител
 • Хигиена - кожа
 • Температура - комфортна

Свързани:

Изненадващо, но козметици и дерматолози са убедени, че много навици са свързани с елементарната хигиена, не са полезни, а напротив вредни. Някои от тях водят до ранно стареене, други пък способстват за развитие на различни заболявания.

1. Чести душове – вреден навик

Много момчета и момичета смятат, че душът е необходимо да се приема по 2 пъти дневно и дори по-често. Но лекарите са убедени, че този навик не е много полезен за организма, тъй като твърде честите контакти с вода:

 • Отмиват от повърхността на тялото полезните бактерии, важни за профилактиката на различни инфекции;
 • Изсушават кожата и способстват за ранно прогресиране на процесите на стареене;

Лекарите са убедени, че за поддържане на хигиена е достатъчно да отделяме време само за редовно миене на ръце, подмишници и зоните под кръста. Пълното вземане на душ може да е малко по-рядко – веднъж дневно и по-добре веднъж на 2 дни.

2. Антибактериален сапун

Всевъзможните средства за хигиена с антибактериални свойства се радват с огромна популярност сред потребителите. Лекарите са убедени, че навикът да се използва редовно сапун е наистина вредна, тъй като основният компонент на това миещо средство, триклозан, е възможно да:

 • Предизвика резистентност, устойчивост, на бактериите, което може да стане причина за разпространение и развитие на заболявания, които трудно се лекуват с антибиотици;
 • Проникнат в кръвта и да окажат системно влияние на организма;
 • Да предизвикат нарушения във функцията на ендокринната система, и по-точно на щитовидната жлеза;
 • Проведените изследвания показват, че използването на антибактериален сапун не оказва допълнителен положителен ефект при борба с патогенните микроорганизми на ръцете и на тялото в сравнение с обикновения сапун;

3. Продължителни водни процедури

Глезенето по 30 минути и повече под топъл душ не е особено полезно за кожата. Прекомерното овлажняване води до пресъхване на епидермиса и намаляване на неговата еластичност, водата в този случай играе ролята на дразнител.

Както е известно, овлажняването на кожата и подхранването ѝ с полезни вещества и естествени мазнини до голяма степен зависи от пълноценната функция на мастните жлези. Водата отмива продуктите от жизнената дейност от тялото. Оптималната продължителност на хигиенната процедура е около 5 минути.

Продължителните душове може да се компенсират отчасти с по-добро овлажняване на кожата или с масла от растителен произход.

4. Редовно използване на миещи средства

Ако се насапунисваме при всеки душ, можем да се сблъскаме с още по-сериозно изсушаване на кожата и загуба на еластичност. Но освен това – твърде честото използване на сапун или душ гел понижава активността на имунитета, като отслабва защитните сили на организма.

Това се обяснява много просто:

 • Кожата на човека е покрита с огромен брой бактерии – полезни и условно-патогенни, които съставляват в своята общност естествена бактериална защита;
 • Ако тялото постоянно влиза в контакт с някакви патогенни микроорганизми, кожната микрофлора се тренира и запазва способност да се бори с доста сериозни агенти;
 • Сапунът премахва безвредните замърсявания и прави тренировката на имунната система невъзможна;

Миещи средства могат да се използват за пълноценно почистване на определени места – подмишниците, краката и дупето. Насапунисването на цялото тяло може да се прави не по-често от 2-3 пъти седмично.

5. Хигиена на кожата на лицето

Комфортната температура на водата за къпане е твърде висока за лицето, затова е за предпочитане то да се мие отделно от тялото.

Топ 5 най-вредни хигиенни навици
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 25, 2018 12:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи