Топ 5 най-вредни съвета за лечение на хрема при децата

Мария
Написана от Мария януари 20, 2016 10:37

Топ 5 най-вредни съвета за лечение на хрема при децата

Акценти:

  • Капки - използване
  • Хрема - вирусна инфекция
  • Антибиотици - настинка

Свързани:

Както е известно, най-опитните и грамотни „лекари“ са майките със стаж, а още по-добре бабите. Те знаят всичко, включително и как се лекува хрема.

За съжаление, техните съвети невинаги са полезни, а понякога дори и вредят на здравето на детето.

Вреден съвет №1 – не лекувайте – само ще мине!

Това е много разпространен мит и изключително неполезна препоръка. Обикновено хремата се съпровожда от вирусна инфекция, поради тази причина лечение изисква не само носа, но и организмът като цяло.

При липса на своевременна терапия заболяването прогресира, най-често се усложнявайки се до бактериална инфекция.

Сополите стават гъсти, придобиват зелен оттенък, на детето му става трудно да диша. Без лечение обикновената хрема е възможно да прогресира до аденоидит или синузит.

Затова хремата е необходимо да се лекува. От първите дни и под лекарски контрол. Първоначално лекарят може да назначи противовирусен препарат и промиване на носа с морска вода, физиологичен разтвор или с отвара от лайка.

Ако носът е силно запушен, то се назначава кратък курс, при който се използват съдосвиващи капки. Но ако хремата не се излекува за 7-10 дни, то е необходима консултация със специалист по уши нос и гърло.

Вреден съвет №2 – изхвърлете химията, използвайте сок от алое вера

Алоето е действително полезно растение, то се използва отдавна и не само в България, но и в много други страни по света.

Но следва да се има предвид, че сокът от листата на алоето е твърде концентриран, поради тази причина може да предизвика изгаряне на лигавицата на носа на детето.

Не се препоръчва използването на това средство при малки деца. При по-големите сокът от алое може да се използва само при разреждане с чиста вода в пропорция 1 към 1.

„Лекарството“ се приготвя всеки път преди употреба, и не трябва да се съхранява.

Вреден съвет №3 – престанете да промивате носа

„Промиването е рекламен трик, за да се продава морската вода“ – често може да се чуе това от майките. Всъщност ползата от промиването е отдавна доказана.

Морската вода е натурално средство, което механично очиства носната кухина от слуз, вируси, алергени и бактерии. Освен това микроелементите, с които е наситен препаратът, подобряват състоянието на лигавицата и повишават защитните ѝ функции.

Но е много важно правилното провеждане на промиването – само в такъв случай, то ще донесе полза и няма да предизвика усложнения.

Вреден съвет №4 – използвате горещо яйце

Коя от съвременните майки не помни още едно проверено средство, с което обичали да лекуват хремата в детството ни. Става въпрос за горещо яйце, завито в кърпа и приложено към носа.

Защото се е смятало, че по-добро средство никога не е било измисляно.

Това може да и да е истина, но само в случай, че става дума за едва започваща хрема. В противен случай загряването може да усили възпалението, до развитие на сериозни усложнения, например синузит.

Вреден съвет №5 – антибиотиците е по-добре да се дават веднага

Най-често хремата е признак на вирусна инфекция.

Поради тази причина лекарят трябва да назначи противовирусно средство, а антибиотикът в тази ситуация е напълно безсмислен и безполезен, а дори и ако постоянно се използва и за най-дребното, то при реален синузит трудно ще бъде избран действащ антибиотик, тъй като бактериалната флора на носната кухина ще е развила устойчивост.

Топ 5 най-вредни съвета за лечение на хрема при децата
4.5 (89.13%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 20, 2016 10:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи