Топ 5 необичайни факта, които трябва да знаете за креативността

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 04:36

Топ 5 необичайни факта, които трябва да знаете за креативността

Авторите на книгата „Създадени да творим – разкриване на тайните на творческия разум“ открили необичайни източници на нетравиалните идеи.
На всички ни е известен факта, че техники като медитация, разкриват творческия ни потенциал. Но има по-малко очевидни, но не по-малко ефективни начини да си помогнем да мислим по-креативно.
Витаене в облаците. Безцелно любопитство. Тъга от загуба на близки. Всичко това предизвиква у нас предимно негативни асоциации. Но всъщност по позитивен и творчески начин въздейства на нашето творческо начало. Ето кои са всъщност тези невероятни факти:
1. При 72% от хората озарението идва в душата
Това действително работи. Когато стоим под горещия душ, често ни идват гениални идеи. Възможно е душ кабината да ни изолира от околните и да създава ефект на медитацията, което я превръща в своеобразен инкубатор на нови идеи
2. Интровертите знаят значението на креативността
Работейки на групи, ние можем да бъдем много креативни. Но както показват изследванията издава най-добрите идеи, когато сме насаме със себе си. Именно в такива моменти сме способни на конструктивна рефлексия – състояние на съзнанието, което е изключително важно за креативността и генерацията на идеи.
Когато всички дразнители от външния свят са изключени, тогава най-нашият мозък по-добре създава определени връзки, припомня си нужните детайли и обработва информация.
3. Ставаме по-креативни, когато пробваме нещо ново
Откритостта към новото повишава творческия ни потенциал. Например, Бийтълс правят кардинален пробив в музиката, експериментирайки с различни звукови ефекти и с нови и необикновени инструменти, като ситар и мелотрон.
Оказва се тази връзка има научно обяснение. Жаждата за новости е свързана с невромедиатора допамин, който освен всичко е останало е свързан с мотивацията и обучението на нови навици. Също способства за психологическа гъвкавост, склонност за приемане и усвояване на новото.
Много от упоменатите в книгата изследвания предполагат, че стремежът към изучаване на този свят във всички негови проявления, вероятно е основен личностен фактор, определящ творческата дейност.
4. Понякога трябва да се доверите на интуицията
Тези, които се интересуват от медицина и психоделическата култура, са добре запознати с историята на химика Алберт Хофман и създаденото от него ЛСД и след това тръгнал на първото известно киселинно пътуване. Но малко знаят за друг факт – за първи път той синтезирал ЛСД-25 – една от няколко химически комбинации, които създал впоследствие, още 5 години преди това, но не открил нищо интересно.
С изминаването на 5 години Хофман отново се върнал към експериментите. Защо?
Този тип интуиция представлява подсъзнателен сигнал, който споделил още Стив Джобс, който също бил фанатик на тема ЛСД. Джобс смятал, че тези сигнали действат по-мощно, отколкото интелекта.
Интуицията довела до създаването на вещество, което оказало огромно влияние върху музиката и поп културата. От ЛСД се заинтересувало дори и ЦРУ, като били проведени редица изследвания, и то сериозни за неговото въздействие върху съзнанието.
5. Психологическите травми дават удивителни плодове
Фрида Кало, Джон Ленън, Пол Маккартни, Трумън Капоте, Робин Уилямс, Джери Гарсия – на много от известните творчески личности ги обединява едно – преживели са голяма загуба, тъга – смърт на родители, на близък човек, или са получили сериозна психологическа травма, която е оказала огромно влияние върху тяхната дейност.
Психолози наричат това явление посттравматично израстване. Нашето мислене често се адаптира към трудните събития, като намира нови нетривиални решения на проблемите.

Топ 5 необичайни факта, които трябва да знаете за креативността
4.5 (90.91%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 04:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи