Възпаление на стомаха или гастрит е неприятно заболяване, което съществено влошава качеството на живота.

При гастрит се налага продължително спазване на специална диета, а също трябва да се избягват срещи, на които се прекалява с алкохола.

Храненето в пълния смисъл на тази дума трябва да е щадящо.

Но ако включим в менюто 5 определени храни, ще подобрим значително състоянието си.

1. Бананите като част от ежедневното лечебно хранене

Уникалният състав и мекото действие, което оказва на органите на стомашно-чревния тракт, правят този екзотичен плод идеален при гастрит и стомашна язва.

Катехоламините в бананите повишават активността на ендокринните жлези, стимулирайки храносмилането.

А това е много важно при подобна патология на вътрешните органи.

За храносмилането и усвояването на храната отговаря магнезият, който е в значително количество в бананите.

Този минерал е полезен и при повишена киселинност, тъй като алкализира до известна степен стомашния сок, което е много полезно при атрофичен гастрит.

Калият, който също е повечко в бананите, нормализира нивата на pH и електролитният баланс, витамините С и Е ускоряват регенерацията, намаляват възпалението.

2. Овесена каша като неизменен продукт на здравословното хранене

Лепкавата структура на тази каша не се харесва на всички, но именно това нейно свойство е много полезно за болния стомах.

Овесената каша покрива повърхността на стомашната лигавица със защитен слой и понижава разрушителното действие на солната киселина.

Много микроелементи в състава на овеса притежават противовъзпалителен ефект и са способни да регулират функциите на стомашно-чревния тракт.

Ако всеки ден хапвате овесена каша скоро ще забравите за дискомфорта и болките в стомаха, метеоризма, спазмите.

Освен това растителните влакна на овесената каша лесно се усвояват, пречистват червата от продуктите на разпада.

Трудно е да си представим здравословното хранене без този ценен източник на енергия, белтъци, витамини и минерали.

Овесената каша възстановява обмяната на веществата, понижава лошия холестерол, нормализира нивата на кръвната захар.

3. Броколи – откритие на века

Наричат го кралското зеле и напълно оправдава това название.

Витамин С в него е два пъти повече, отколкото в цитрусовите, а по съдържание на витамин U отстъпва само на аспержите.

Но това не е най-важното при възпалителни заболявания на органите на стомашно-чревния тракт.

В съцветията на броколите се съдържа веществото сулфорафан, което притежава антибактериален ефект и унищожава причинителя на стомашната язва.

В него се съдържат и съединения, които възпрепятстват образуването на ракови клетки.

4. Йогурт

Млечнокиселите продукти съдържат полезни бактерии, които подпомагат борбата с чуждите бактерии, включително и с бактериите хеликобактер пилори.

По повод йогурта са провеждани изследвания, които показват, че усилва действието на антибиотиците.

5. Кисел

При възпаление на стомаха терапията задължително включва прием на омепразол.

Това е антисекреторен препарат, който намалява неблагоприятното въздействие на солната киселина.

Възстановява също и рН на стомашния сок и намалява проявленията на основните симптоми на заболяването.

Неговата роля може да се изпълни в пълна степен от кисела.

Лечебното му действие се заключава в защитния ефект.

Покрива стомашната лигавица с тънък защитен слой и я предпазва от въздействието на агресивни вещества.

Под действието на мукополизахаридите се ускоряват процесите на регенерация, отшумяват неприятните усещания, болката затихва.

В стомаха киселът се превръща в желе, което подпомага усвояването на витамините и минералите от него.