Топ 5 популярни заблуждения за наркозата

Мария
Написана от Мария февруари 5, 2016 15:11

Топ 5 популярни заблуждения за наркозата

Акценти:

  • Наркоза - заблуждения
  • Пълна упойка - усложнения
  • Чувствителност за болка - опиянение

Свързани:

Наркозата е неизменна част от повечето хирургични интервенции. Страховете пред пълната упойка са до голяма степен свързани с разпространените митове за анестезията, които ние ще опитаме да развенчаем в тази статия.

Мит №1 – наркозата води до сериозни усложнения

Действително, когато анестезиологията едва се е зараждала, то наркозата е водела до усложнения в 60-70% от случаите. Днес такива се наблюдават само в 1-2% от случаите.

Обикновено появата на усложнения е свързано с алергични реакции към въвежданите в тялото препарати. За най-опасното усложнение от пълната упойка се смята анафилактичния шок, който се развива само в 1 на 10 хиляди случая.

Там всичко много зависи от лекарят анестезиолог. Ако е опитен специалист, то вероятността от развитие на усложнения се свежда до нула.

Развитието на странични ефекти е възможно вече след излизането от пълната упойка. Някои пациенти изпитват неразположение, гадене, световъртеж и повръщат. Но това са временни явления, които изчезват до няколко часа.

Важно!

Наркозата може да се отрази неблагоприятно на сърдечната функция. Анестезиологът трябва да използва помощта на кардиолог и на терапевт за адекватна подготовка на пациента за предстоящата наркоза.

Мит №2 – след наркоза човек може и да не се събуди

За съжаление, по време на операции може да се случи смърт. Но преобладаващото мнозинство от тях не е свързано с действието на наркотичните медикаменти.

Обикновено смъртните случаи настъпват в резултат на форс-мажорна ситуация или човешки фактор. Трябва да се признае, че у нас не достигат квалифицирани лекари-анестезиолози.

А претовареният от работа анестезиолог сериозна и дори фатална грешка.

Мит №3 – под наркоза човек сънува еротични сънища

Преди няколко десетки години това явление наистина се е наблюдавало, поради използването на наркотичното вещество сомбревин. Но днес този препарат е забранен за използване при пълна упойка.

И започват да го забраняват съвсем не, заради еротичните сънища, а същото сомбревинът предизвиква алергични реакции и редица други сериозни усложнения.

Мит №4 – наркозата може да се прекъсне по време на операцията

Теоретично това е възможно, но опитният лекар анестезиолог подбира препарати за наркоза, изхождайки от теглото на пациента и редица други особености на организма му.

С помощта на автоматични дозатори медикаменти се подават в кръвния поток на болния по време на операция.

И апаратурата контролира количеството на постъпващите препарати и при отклонение от нормите се правят определени корекции.

Мит №5 – пълната упойка не действа, ако човек е в състояние на алкохолно опиянение

Въпреки че това е заблуждение, реални основания за това твърдение все пак има. Всичко това се дължи на факта, че при употребата на спиртни напитки някои лекарствени препарати се изхвърлят от организма в ускорен режим. В този случай това се отнася за лекарствените препарати, използвани за наркоза.

Това означава, че ако човек е в състояние на алкохолно опиянение, то може да се необходими допълнително количество медикаменти за въвеждането му в състояние на дълбока наркоза.

Но все пак следва да се отбележи, че в състояние на алкохолно опиянение чувствителността за болка значително намалява, а ако количеството употребен алкохол е много голямо, човек не помни и нищо.

Затова ако се налага спешна операция на човек в състояние на дълбоко алкохолно опиянение, то може да се наложи въвеждането в състояние на наркоза, макар че тази преценка се прави от съответния анестезиолог.

Топ 5 популярни заблуждения за наркозата
4.4 (88.84%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 5, 2016 15:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи