Топ 5 причини за преждевременен пубертет

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2016 23:46

Топ 5 причини за преждевременен пубертет

Акценти:

  • Баланс - намиране
  • Хранене - непълноценно
  • Здравословна храна - относително

Свързани:

Преждевременното настъпване на пубертетния период представлява сериозно изпитание за детето, което се оказва за неподготвено за такива радикални промени в живота си.

Кои са най-разпространените причини за настъпване на полова зрялост?

Твърде ранния пубертет представлява доста тежко изпитание както за самото дете, така и за неговите родители. Обикновено основният проблем в тази ситуация е психологическата незрялост на подрастващия.

Но настъпването на ранния пубертет може да се избегне, ако на родителите са най-честите причини за него.

1. Наднормено тегло и затлъстяване при детето

Статистиката показва, че тази причина е една от най-разпространените.

Именно, поради тази причина е важно родителите да следят внимателно индекса на телесната маса на своето дете, особено ако наднорменото тегло има всичко шансове да прогресира в затлъстяване.

Проблемът е, че този синдром предизвиква хормонални изменения, които способстват за преждевременното настъпване на полова зрелост.

2. Въздействие на външни химически агенти

Според учените много пластмасови опаковки и такива съдове за храна съдържат веществото бисфенол А, което предизвиква сериозни изменения на хормоналния фон на детския организъм.

Днес са налични неопровержими доказателства в подкрепа на факта, че поради въздействието на бисфенол А при момичетата настъпва ранен пубертетен период.

Небезопасни, от тази гледна точка, са и фталатите, които се съдържат в козметиката, средства за грижа за косата и дезодорантите. Тези вещества предизвиква ранно развитие на млечните жлези при момичетата.

3. Вредна храна

Резултатите от многобройни изследвания отдавна свидетелстват, че фаст фууда и т.нар. храна боклук – джънк фууд и празните калории водят до затлъстяване при децата.

Поради високото съдържание на животински мазнини в тази храна, в детските организми се повишава синтеза на инсулиноподобния фактор, което непосредствено влияе на началото на пубертетния период.

Най-често това се случва с деца, които наблягат на храни, съдържащи животински мазнини, във възрастта от 3 до 7 години.

4. Хормонални изменения

За преждевременното настъпване на половата зрелост при децата отговаря и съвременното общество като цяло с различните канали за получаване на информация.

Излишъкът от сцени на насилие във филмите и книгите много силно влияе на мозъка, особено на хипофизата.

Това е жлезата, която отговаря за синтеза на гонадотропин – хормон, който стимулира образуването в яйчниците и в тестисите на половите хормони – естроген и тестостерон, предизвикващи настъпването на пубертета.

5. Недостатъчно хранене

днес много деца не си набавят необходимите на техните организми хранителни вещества, тъй като предпочитат да употребяват нездравословна храна, която съдържа много захари и мазнини.

Всичко това води до хормонални нарушения, и следователно до преждевременна полова зрелост.

В този случай водеща е ролята на родителите, които още от ранна възраст да приучат децата си да се хранят и със здравословна храна, макар и това да е доста трудно, тъй като малките са особено капризни, а на тази крехка възраст родителите не е желателно да са прекалено строги към тях, тъй като рискуват да превърнат децата си във възрастни без инициатива и с липса на собствено мнение.

Понятието здравословна храна е доста относително, тъй като напоследък около него циркулират и доста популярни заблуждение.

Намирането на баланс между детските капризи и стимулиране на способностите на детето да отстоява своето мнение от родителите е изключително трудно за последните, но все пак това не е възможно.

Топ 5 причини за преждевременен пубертет
4.6 (91%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2016 23:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи