Топ 5 разрушителя на костната тъкан

Мария
Написана от Мария август 17, 2016 17:04

Топ 5 разрушителя на костната тъкан

Акценти:

  • Щитовидна жлеза - хормони
  • Вредни навици - разрушаващи
  • Витамин Д - лимонена киселина

Свързани:

На всички е известно, че с напредването на възрастта, костите стават по-крехки. А също така солта, недостигът на витамин Д3 и много други фактори също разрушават костната тъкан.

Но се появяват нови данни от провежданите изследвания, а част от популярната информация се превръща в заблуда. Какво всъщност е опасно за костната тъкан?

Как се създава и разрушава костната тъкан?

Калцият и фосфорът, които се съдържат в костната тъкан, не са фиксирани в нея окончателно и за вечни времена. Всъщност, костите са депо, хранилище за запаси от минерални вещества – 90% от целия калций се съдържа именно в костната тъкан.

Калцият участва в множество метаболитни процеси. Неговата концентрация в кръвната плазма е приблизително 10 мг на 100 мл. Отклонението от този показател в рамките на денонощието не превишава 5%.

Костната тъкан на човека постоянно се променя през целия му живот. С изменение на натоварването или при получаване на травми може да променя своята структура. За тази съществуват 2 вида клетки:

• Остеобласти формират самият костен матрикс;
• Остеокласти, които я разрушават. Този процес се нарича резорбция.

Остеокластите прокарват нови тунели в костната тъкан, а остеобластите ги запълват в кост. Например, за да прореже зъб при детето, остеокластите първо трябва да разрушат костната тъкан на челюстта на това място. Изменението на структурата на костта се нарича костно ремоделиране.

В детството образуването на костна тъкан протича в по-големи обеми, отколкото резорбцията, за сметка на което расте скелетът. В зряла възраст тези процеси се балансират – всеки ден 0.4 грама калций се отмива от скелета на човека и също толкова се отлага в него.

В старческа възраст процесите на резорбция преобладават над тези на синтез на костна тъкан, в резултат на което минералната плътност намалява и постепенно се развива остеопороза.

В зряла възраст при някои състояния калцият се отмива от костната тъкан, което води до нейното отслабване. Например, по време на бременността и кърменето жената трябва да приема повече калций, тъй като организмът го разходва активно за изграждане на скелета на детето.

Сами по себе си бременността и кърменето не влияят на здравето на жената, но такива странични ефекти сериозно могат да ѝнавредят.

Фактори, разрушаващи костите

1. Дефицит на естрогени

Това е един от най-силните фактори, влияещи на състоянието на костната тъкан на жените. Тези хормони потискат функцията на остеокластите и така забавят процеса на резорбция.

През менопаузата образуването на естрогени значително намалява. Това води до увеличаване на резорбцията на костната тъкан.

2. Високи нива на хормони на щитовидната жлеза

При норма тиреоидните хормони увеличават активност и на остеокласти, и на остеобласти. Но при повишена функция на жлезата резорбцията започва да преобладава над образуването на костна тъкан.

3. Недостиг на витамин Д

Холикалцеферолът е уникално съединение, тъй като участва в процесите на разрушаване на костната тъкан, способства за образуване на остеокласти, а неговите метаболити повишават екскрецията на калций от бъбреците.

На пръв поглед изглежда – колкото по-малко, толкова по-добре, но не. Ситуацията е точно обратната. Витамин Д участва в образуването на лимонена киселина, която спомага за минерализация на костния матрикс.

4. Някои лекарства

Кортикостероидите вредят на костната тъкан, а също и препаратите за лечение на синдрома на хиперактивност.

5. Вредни навици

Алкохолът и тютюнопушенето не само удрят по черния дроб и белите дробове, но разрушават и скелета на човека.

Топ 5 разрушителя на костната тъкан
4.5 (90%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 17, 2016 17:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи