Топ 5 съвета как да научите чужд език с удоволствие

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2016 17:13

Топ 5 съвета как да научите чужд език с удоволствие

Акценти:

  • Мотивация - подсъзнателна
  • Задача - изпълнение
  • Разлика - наслада

Свързани:

Кои са най-ценните съвети за изучаващите езици, които наистина работят? За някои от тях може би сте чували отдавна, останалите пък е възможно да са ви напълно непознати. Но на тези съвети ги обединява едно – те наистина работят.

1. Не се страхувайте да експериментирате

Идеален метод за изучаване на език, който е подходящ за всички, няма. Процъфтяват и се конкурират, влизат на мода и се забравят най-различни методи, езикови школи, теории. Засега още нито една не е победила останалите.

Опитайте с няколко учебници, преди да се спрете на един. Ако някой ще ви преподава, вземете участие при избора на учебника.

Стигате до извода, че сте сбъркали, дори ако другите са доволни, а на вас ви е некомфортно, сменяйте. Ако няма избор, а учебникът не ви харесва, намерете друг и четете сами – като десерт към заниманията задължително.

Изобщо, постарайте се максимално да индивидуализират вашият подход към езика. Изследвайте сайтове, Ютуб-канали, които са ви интересни. Търсете единомишленици, обменяйте опит, общувайте – езикът е социално явление.

2. Правилото за 5-те минути

За да се научи език и да се поддържа, са нужни 2 условия:

• Да го използвате;
• Да правите това редовно;

Човек, който ще посвещава на езика по 30 минути на ден, ще напредва по-бързо, отколкото този, който седи над учебника 3 часа всяка събота, а през останалото време не отваря учебника.

Освен това, само 5 минути сутрин и вечер, са способни да направят чудо. Сложете учебникът до пастата за зъби. Измийте зъбите – погледнете правилото, таблицата със спреженията.

Снимайте на смартфона страниците с домашната работа или с речника. Чакате на опашка – погледнете телефона, проверете се.

Преди лягане напишете 2-3 изречения – ако направите пък 2-3 упражнения, това е направо чудесно. И така нататък, по малко, но пък често – по-добре, отколкото никога или само веднъж в седмицата.

3. Не зубрете, а учете

Не е нужно граматичните правила да се учат наизуст – трябва просто да се знае как работят.
Старайте се да не зубрите, а да учите – да разбирате, да използвате това на практика.

Учете стихове, поговорки, думи на песни. И не тези, които ви е задал учителят, а тези, които ви харесват.

Това ще се превърне в отлична лексикална опора, и благоприятно ще повлияе на способността да говорите и да мислите, дори и на родния език.

4. Пишете повече

Пишете на езика, който учите. Не поправяйте написаното, по-добре зачеркнете думата и я напишете наново, тъй като паметта за правилното писане винаги остава на краищата на пръстите ви.

5. Хвалете и поощрявайте себе си

И последното. Какъвто и да е вашият учител, по каквато и книга да работите, какъвто и език да учите – хвалете себе си.

За всяка задача, изпълнена правилно, за това, че днес сте намерили време и сте отворили книгата, за всеки успех, дори за най-малкия.

Ако с учителя не ви е потръгнало – похвалете се двойно. За упоритостта и търпението.
Човек трябва да си прави комплименти на всеки 15 минути, казвал легендарният детски герой Карлсон, и е бил абсолютно прав.

Това е още един вид мотивация, само подсъзнателна. Затова ако желаете да учите език с лекота и с радост, празнувайте всяко свое постижение.

Не се сравнявайте с другите. Сравнявайте се само със себе си – колко сте знаели вечерта и колко знаете днес. И се наслаждавайте на разликата.

Топ 5 съвета как да научите чужд език с удоволствие
4.4 (88.33%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 27, 2016 17:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи