Помислете 2 пъти, преди следващият път да сложите в чантата пакетче ментови дъвки.

Дъвките, които сякаш вече съществуват цяла вечност и днес ги има с всякакъв вкус – ментови, плодови.

Не може да се отрече, че освежават дъха преди важна среща, след като сте изяли сладкиша или ви е пресъхнала устата.

Но не всичко е толкова безобидно както изглежда.

Дъвката наистина има своите ползи, но потенциалните опасности са много повече.

Ето за тях не трябва да забравяме в никакъв случай.

1. Не съдържа захар, но е все така опасна

На пръв поглед изглежда, че щом няма захар, дъвката ще е полезна и не трябва да се караме на детето, ако твърде често дъвче.

Но много често дъвките без захар се подслаждат с аспартам, употребата на който е свързана с лимфоми, тумори и някои видове рак.

Малко количество аспартам в дъвката не е чак толкова вредно.

Но най-вероятно изкуственият подсладител се съдържа в други храни и напитки, които консумирате.

Съответно в организма ви може да попадне голямо количество от него.

Проследете колко газирано, дъвки и вафли са консумирали вашите деца през последния месец.

2. Предизвиква главоболие

Допълнителното дъвчене на дъвка създава ненужно напрежение и натиск върху челюстта.

Това е особено опасно за хора, които имат проблеми най-вече с челюстната става.

Американската асоциация на зъболекарите настоятелно препоръчва на хора, които имат здравословни проблеми, изобщо да не помислят да слагат дъвка в устата.

Специалистите предупреждават, че честото дъвчене може да предизвика нарушения на челюстния апарат, дори и при начална липса на симптоми.

Обърнете внимание, ако детето се оплаква от главоболие, дали не е прекалено често с дъвка в устата.

3. След дъвчене на дъвка се изкушаваме от вредна храна

Може би сте забелязали, че дъвката понякога помага за справяне с апетита и да откажем например, десерт, което, разбира се, е полезно.

Но други изследвания показват, че след дъвчене на дъвка често се изкушаваме от нещо солено, например, от чипс, а не от полезен плод.

Предполага се, че ментовият аромат променя вкуса на плодовете, прави ги горчиви.

Това е причината изобщо да не си помисляме за тях след дъвчене на дъвка.

4. Подуване на корема

Дъвченето на дъвка способства за образуването на въздушни джобове в организма, което предизвиква образуване на газове и подуване на корема.

Тези въздушни джобове може да са особено болезнени, ако човек вече страда от синдром на раздразненото дебело черво.

Лекари отбелязват, че неприятните симптоми изчезват на практика веднага, след като се разделят с вредния навик да дъвчат дъвка.

5. Пазете се от вредни съставки

Някои от съставките в дъвките се добавят просто за маса и принципно са безопасни за здравето.

Дъвката се произвежда от восък и смоли и се добавят подсладители, оцветители и ароматизатори.

Една от широко използваните съставки е ланолинът, който се получава при преваряване на овча вълна.

В хранителната индустрия е регистриран като хранителна добавка Е913.

Не е доказано, че ланолинът е опасен, но трябва да се замислим защо се съдържа в дъвките.

Но има и още един повод да се откажем от дъвката – дъвченето изглежда много грозно.

Да общуваш с човек, който дъвче постоянно по време на разговор е неприятно и не предразполага към разговор.