Топ 5 случая, когато фибрите са вредни

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2018 10:38

Топ 5 случая, когато фибрите са вредни

Понякога предизвикват непоносима болка и усилва симптомите на заболяването.

Диетолозите смятат, че растителните влакна са ключов компонент на здравословното хранене.

С малкото фибри се свързва епидемията от затлъстяване, диабет, инфаркти и инсулти.

В зърнените, бобовите, плодовете и семената се съдържат разтворими фибри, които при контакт се превръщат в своеобразно желе.

Храносмилателната система не ги смила, но бактериите в дебелото черво умеят да се разграждат с помощта на ензими. Когато фибрите попадат в стомаха, те се надуват и поемат 10-15% от холестерола и жлъчните киселини.

Абсорбцията на глюкоза се забавя, смекчават се колебания на инсулина в кръвта, поради което нивата на естрогените е понижава риска от рака на млечната жлеза.

Трици, леща, кафяв ориз, ябълковата кора и целина – източници на неразтворими фибри. Те поглъщат вода, омекотяват изпражненията, като стимулират чревната перисталтика.

Хората, които ядат повече фибри, са по-стройни и в по-добро настроение. Науката обяснява това с образуването на серотонин – чревните бактерии се хранят с фибри и изпускат невромедиатор, влияещ на хормоналния фон.

Майсторът на бойни изкуства Брус Ли няма грам излишни мазнини, пробивал е дърво с пръсти и причината не е в спортните напитки, а в предпочитането на груба храна.

Въпреки това има случаи, когато фибрите предизвикват физически дискомфорт и задълбочават прочитането на някои заболявания. Тогава най-добрият вариант е увеличаване на храните със скорбяла и на зърнените.

Болест на Крон

Често се среща при кльощавите мъже и жени – те ядат много и с апетит, но губят тегло, страдат от чести диарии, слабост, повишена температура.

По неустановена причина организмът атакува собствената лигавица, поради което започва възпаление.

Болестта на Крон може да доведе до рак – за лечение постоянно приемат специални препарати, важно е да се спазва диета.

Пресни плодове и зеленчуци, леща и други бобови са противопоказни, тъй като дразнят лигавицата, поради което болката се усилва.

А тестеното, сладкото, месото и рибата, обратно, подобряват състоянието.

Язвен колит

Това е възпаление в дебелото черво, което е предизвикано от автоимунни нарушения. Лигавицата отича, появяват се рани и язви. Грубите влакна предизвикват кръвотечение и диария при такива болни кръвотечение и диария.

По време на обостряния зеленолистни зеленчуци, трици и зеленчуци не са подходящи. Препоръчителни са бял хляб, бял ориз, те намаляват честотата на изхождания. Разрешават се варени картофи, запечени плодове, постно месо и риба.

Метеоризъм при синдром на раздразненото дебело черво

Подуване, образуване на газове, болки в корема, различни нарушения при изхождане. Симптомите възникват, тъй като храната, богата на фибри дразни стомаха. Бактериите започват да се размножават и се отделят газове.

При синдром на раздразненото дебело черво е повишена чувствителността към разтежение. В такива случаи е препоръчително да се ограничат зелеви и бобови, сухарите, а хлябът е по-добре да се суши на фурна или на тостер.

Също е желателно ограничаване на мазнините, които забавят храносмилането, затова ферментацията на фибрите продължава още по-дълго.

Рязко преминаване към здравословен начин на живот

Ако до вчера сте се хранили предимно с бургери и кола, а днес сте започнали на чисто и приготвяте салати от рукола с целина, не ви чака нищо добро.

Рязкото увеличаване на фибрите води до газове, диария, проблеми с изхождането и множество други проблеми. Чревните микроби не са свикнали с такава храна и се бунтуват.

Топ 5 случая, когато фибрите са вредни
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2018 10:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи