Топ 5 средства, които задължително да присъстват в домашната ви аптечка

Мария
Написана от Мария януари 5, 2016 12:12

Топ 5 средства, които задължително да присъстват в домашната ви аптечка

Акценти:

  • Успокоителни - стрес
  • Обезболяващи - опасни
  • Простудни заболявания - средства

Свързани:

Болшинството от травми и болести изискват да се потърси професионална медицинска помощ.

Но при малки травми – например недълбоки порязвания, леки неразположения – например неусложнена настинка и в по-тежки случаи до пристигането на лекар помощ може, а и е необходимо да се окаже у дома.

Поради тази причина във всеки дом трябва да има аптечка, предназначена именно за такива случаи.

Какво трябва да присъства в домашната аптечка, как да не забравим нищо и да избегнем излишествата – предложеният по-долу набор е предназначен за семейства, в които няма хора с хронични заболявания – в такъв случай комплектът се попълва със специфични препарати, които се отпускат само с рецепта.

И помнете – всякакви продължителни, интензивни или нарастващи симптоми са повод спешно да потърсите лекарска помощ.

1. Помощни средства при травми

Най-често медицинска помощ в домашни условия се изисква при малки, и не много, травми.

Поради тази причина на първо място в състава на домашната аптечка трябва да влиза набор от превързочни материали – левкопласт, няколко разновидности лепенки с различни видове и форми абсорбираща повърхност; стерилен, нестерилен и еластичен бинт; марли, антисептични и кръвоспиращи салфетки, памучни тампони.

Освен това комплектът е необходимо да се попълни с йоден разтвор, кислородна вода и спрей срещу изгаряне.

Особен смисъл да се съхраняват у дома кръвоспиращи турникети няма – артериалните кръвотечения в бита не се срещат често, а в случай на необходимост такъв турникет от подръчни средства.

2. Обезболяващи препарати

Изборът на аналгетици зависи от субективната ефективност и поносимост. За най-малко токсичен е признат, известният на всички нас, парацетамол, но е от изключителна важност да не се превишава допустимата доза за денонощие.

Предозирането може да се последва от необратимо увреждане на черния дроб и смърт.

Ако ефективността на парацетамола е недостатъчна, то най-добър избор са лекарствата на основата на ибупрофен, който не е противопоказен дори за деца и обикновено се понася добре.

3. Средства срещу настинки и простудни заболявания

Става дума за известни на всички препарати за симптоматична помощ при ОРВ. Обикновено съдържат също парацетамол, притежаващ обезболяващи и понижаващи телесната температура свойства, в съчетание с други активни вещества.

Най-често за такива добавки се използват средства срещу хрема – фенилефрин, кофеин и антихистаминни средства – тяхното значение за помощ при простуда е явно преувеличено.

4. Средства срещу стомашно-чревни неразположения

За помощ при стомашно-чревни разстройства са необходими, на първо място, чревен сорбент – активен въглен, препаратите, съдържащи активната съставка лигнин, диосмектит и др.

Ефект с помощта на тези лекарства се постига само при достатъчна доза – например, възрастен човек с нормална телесна маса е необходимо да приеме 10 таблетки активен въглен и да се приложи правилно – въгленът е необходимо да се стрие или счука на прах и да се смеси с вода, докато се превърне в еднородна гъста маса, останалите сорбенти се прилагат – в точно съответствие с инструкциите, само на гладно и отделно от приема на други лекарства.

Също има смисъл в аптечката да се включат средства срещу диария – лоперамид, и срещу киселини – всякакви антациди под формата на таблетки или суспензия.

5. Успокоителни

За епизодично използване при стрес и тревога са подходящи препаратите, които се отпускат без рецепта на растителна основа – от валериан, дяволска уста, пасифлора, пион и техните съчетания.

Топ 5 средства, които задължително да присъстват в домашната ви аптечка
4.6 (92.35%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 5, 2016 12:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи