Топ 5 стайни растения, произвеждащи най-много кислород

Мария
Написана от Мария март 2, 2016 23:00

Топ 5 стайни растения, произвеждащи най-много кислород

Акценти:

  • Красула - кислород
  • Слънчева светлина - необхомост
  • Дипсис - палма арека

Свързани:

От детството знаем, че растенията помагат за обогатяването на въздуха с кислород, благодарение на фотосинтезата. Кои са 5-те стайни растения, които произвеждат най-много кислород?

1. Хлорофитум

Това растение не само очиства въздуха от замърсявания, но го обогатява интензивно с кислород. А благодарение на непретенциозността си оцелява, дори и ако домакинята изобщо не му обръща внимание.

Най-добре хлорофитумът расте на слънчев прозорец, но и на сянка се чувства добре. Обича да бъде обилно поливан, благодарен е и на редовно освежаване с вода.

2. Глоксиния

В плътните тъмнозелени листа на това стайно растение се съдържа много хлорофил. Затова за него не представлява трудност преработването на големи количества газ в кислород.

А цветовете с най-различни форми и цветове при добра грижа ще ви радват в продължение на няколко месеца. Тънкостта при грижите за глоксинията се състои в това, че след цъфтене на растението му е необходим период на покой.

Поради тази причина, когато наземната част на растението след цъфтежа започне да отмира, не изпадайте в паника. Ако желаете цветето ви да цъфти през цялата година, се налага да му осигурявате достатъчно светлина.

3. Сансевиера

Как само не наричат това растене – лелин език, дяволски език, леопардова лилия, змийско растение.

Сансевиерата образува значителни количества кислород и изобщо не е претенциозна – може да расте, както в прохладни, така и в топли помещения, макар и да и обича слънцето, понася полусянка и сянка, не е чувствителна към влажността и не се нуждае от често от поливане.

4. Дипсис

В цветарските магазини можете да срещнете това растение с названието „палма арека“. За това стайно растение са подходящи светлите и топли помещения.

За да не изсъхнат и пожълтеят листата е необходимо редовното им освежаване с обикновена вода. Много е важно в стаята, където расте дипсиса да бъде достатъчно свежо и да не стават течения.

Ако се спрете на това растение за подобряване на качеството на въздуха в дома ви, то се препоръчва закупуването, то да бъде пораснало, тъй като малките трудно оцеляват в домашни условия.

5. Красула

Това стайно растение е по-известно като дървото на живота или на парите. Съществува поверие, че привлича материалното благополучие, затова в офисите можете често да го срещате.

Освен на поверието, популярността на това растение се дължи на неговата непретенциозност. Това е сукулент и следователно може и да не се полива често.

Особено през зимата изобщо не е препоръчително, тъй като вероятността за загине е огромна, особено, ако е на терасата.

Към температурните условия и светлината красулата също не е взискателна, но ако листата му започнат да почервеняват или пожълтяват, то следва да го преместите на сянка.

Макар и посочените по-горе растения да произвеждат кислород, то имайте предвид, че за осъществяването на процеса на фотосинтезата е необходима слънчева светлина, в противен случай растенията допринасят за влошаване на качеството на въздуха в жилището, тъй като също дишат и съответно отделят въглероден диоксид.

Следователно при липса на слънчева светлина стайните растения се явяват един вид потребител на и без това малкото количество кислород в жилищните помещения. Затова, ако навън няма слънце и имате много цветя в жилищата, то се препоръчва да проветрявате по-често.

Топ 5 стайни растения, произвеждащи най-много кислород
4.5 (89%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 2, 2016 23:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи