Топ 5 важни факта, които НЕ знаете за женския мозък

Мария
Написана от Мария септември 8, 2018 14:03

Топ 5 важни факта, които НЕ знаете за женския мозък

Акценти:

  • Информация - подхвърляне
  • Жени - интуиция
  • Възможности - логика

Свързани:

Половите различия винаги са представлявали интерес за обществото. Как иначе да докажем, че нежната половина на човечеството е дошла от Венера, а силната от Марс? Това твърдение няма как да бъде тествано от истинност от учените. Lechenie.bg анализира 10 интригуващи факта за женския мозък.

1. Устроен е по друг начин

В женския мозък се съдържа повече сиво вещество, отговарящо за сензорното възприятие, емоциите, паметта и говора, докато в мъжкия е повече бялото, основната задача на което е координиране на информацията.

За това свидетелстват проучвания, проведени още в края на 19-ти век. По-късно се установяват конкретни различия във формата на конкретни части на главния мозък, и по-точно амигдалата, хипокампа.

Неотдавнашни изследвания показват, че в мъжкия мозък преобладават връзки между зоните вътре в полукълбата, а в женския – между полукълбата.

Следователно, първите по-добре се ориентират в пространството като вторите майсторски съчетават такива режими на обработка на информация като интуитивен и аналитичен.

2. Постоянно е под удара на хормоните

Хормоните варират в критичните дни, и това прави жените много емоционални. Но е вярно и това, че женският мозък се излага на тези колебания не само в период на менструален цикъл. Това се случва постоянно.

Тестостерон, прогестерон и естроген – ето това са основни хормони, които притежават огромна власт над живота на жените. Изменението на техните нива влияе на сексуалната активност, настроението, състоянието на паметта и дори на това как взема решения.

3. По-малък по размер

Мозъкът на жените е много по-малък от мъжкия с приблизително 10%, но това не доказва, че мъжете са по-умни. Няма никакви научни данни, които да доказват взаимовръзката между размера на мозъка и нивото на неговия интелект.

Още в миналия век учените стигат до извода, че теглото на мозъка зависи не от неговата принадлежност към един или друг пол, а от ръста на индивида – колкото е по-висок, толкова по-голям е мозъка. Мъжете принципно са по-високи от жените.

4. Много по-активен

Мозъкът на жените като цяло е много по-активен от мъжкия както при изпълнение на задачи за концентрация на вниманието, така и в състояние на покой.

До този извод стигат учени, работещи под ръководството на психиатъра Даниел Амен. Освен това те установили, че активността на мозъка при жените и мъжете се проявява по различен начин.

При първите в по-голяма степен се наблюдавал при тези зони на главния мозък, които отговарят за паметта, емоциите и самоконтрола. Същевременно при силния пол – в участъците, които носят отговорност за равновесие и координация на движенията.

5. По друг начин реагира на проблема

Жените използват двете полукълба на мозъка за решение на поставените задачи, докато мъжете задействат само неговата лява част, свързана с логиката.

Това твърдение не е съвсем точно, но все пак има известна истина. Мозъкът на представителите на 2-та пола реагира на проблемите по различен начин.

  • Жените по правило обработват информация като я подхвърлят от ляво на дясно между полукълбата. Това може да е признак на това, че жените решават проблема, обединявайки своите логически и интуитивни възможности.
  • При мъжете информацията има тенденция да се мести напред назад във всяко от двете полукълба, а не между полукълбата. Тоест мъжете също използват двете части на своя мозък. Просто правят това по друг начин, и за решение на стоящата пред тях задача използват логика и интуиция по отделно.
Топ 5 важни факта, които НЕ знаете за женския мозък
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 8, 2018 14:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи