По света има много храни, които на пръв поглед изглеждат безобидно, но при неправилна употреба излагат на сериозен риск здравето.

Някои от тях свободно се използват в кухнята, но за да стигнат до трапезата, е необходима внимателна предварителна подготовка.

Кои са опасните за употреба продукти и ястия?

Готови ли сте да рискувате здравето си или дори живота си, за да си похапнете от тях?

1. Кашу

Замисляли ли сте се някога защо кашуто се продава винаги без обвивка?

Проблемът е, че между самата ядка и неговата плътна обвивка има кардол.

Това е отрова, предизвикваща силни изгаряния.

Попадането на това вещество в големи количества може да доведе до смърт.

В регионите, където расте кашуто – Кения, Нигерия, Индия, Шри Ланка, отделянето се извършва ръчно, а след това се прави термична обработка на ядките и всички отровни масла се изпаряват.

Изгарянията на пръстите са хронична болест на всички, които чистят кашу.

Тези ядки се продават по магазините, безопасни за употреба, тъй като са обработени в производствени условия.

Но не трябва да опитвате сурови ядки кашу.

Ако случайно сте се оказали на плантация, където се отглежда тази ядка, дръжте ръцете си по-далеч от нея.

2. Октопод

Тези морски дарове, които се продават в консервиран и в замразен вид, са напълно безопасни за здравето.

Опасността се крие в друго ястие с название „санакчи“.

Това е октопод, който е бил нарязан на парчета, залят е с горещо сусамово масло и е отгоре е посипан с сусамово семе.

Сякаш октоподът е мъртъв, но не, неговите пипала продължават да се дерат в агония в чинията.

Опасното е, че малките смукала на пипалата на октопода продължават да функционират, дори и след като е бил нарязан на парчета.

Ако пипалата не се сдъвчат достатъчно добре, техните смукала могат да се прикрепят към всичко, към което могат – към езика, към гърлото.

И така могат да ни докарат пристъп на задушаване.

В стомаха пипалата няма да оцелеят дълго, тъй като средата там е кисела.

Най-важното е все пак да попаднат там, а не да заседнат в хранопровода.

В Южна Корея е нещо съвсем нормално да утолиш жаждата си с малък жив октопод.

Това е като за нас хамбургерът за из път.

3. Черен бъз

В народната медицина често се използва като билка при лечение на простуда и рани на кожата.
Черният бъз не е причина за летален изход.

Но трябва да стоим по-далеч от незрели плодове, клони, листа и семена на плодовете.

Забранено е да се използват за храна, тъй като могат да предизвикат силно отравяне и припадъци.

За ядене са подходящи само зрели плодове, предварително термично обработени.

Ако отглеждате черен бъз в своята градина, погрижете се да се намира далеч от зоната, до която могат да достигнат деца и домашни животни.

4. Сурово мляко

Ако кравето мляко не се пастьоризира, в него остават патогенни микроорганизми, които в най-добрия случай ще доведат до чревни разстройства.

Разбира се, ако имате собствени крави и сте убедени, че спазвате всички санитарни норми, рискът от отравяне е минимален.

5. Кайсиева костилка

Изхвърляте костилките, когато ядете кайсии? Ако да, правите добре, но някои рискуват здравето си като уж лекуват с нея – от коклюш и бронхит до глисти и дори рак.