Топ 5 заблуди за епидуралната упойка

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 17:37

Топ 5 заблуди за епидуралната упойка

Акценти:

  • Пълна упойка - поставяне
  • Състояние - облекчаване
  • Болка - понижаване

Свързани:

Епидуралната анестезия е един от способите за местно обезболяване, който много широко се използва в различни области на медицината.

Методът се заключава в следното – лекарят прави пункция в областта на гръбнака с дълга игла до попадането на нейното острие в епидуралното пространство, след това там се въвежда проводник и по него се осъществява постоянна инфузия на анестезиращото лекарствено средство.

Като пациентката губи всички видове чувствителност под областта на инжекцията, а мускулите се отпускат. Но тъй като се намира в съзнание, може да отговаря на въпроси и да помни целият процес на операцията.

Макар и епидуралната анестезия да се използва широко в различни отрасли на медицината, за много хора се свързва единствено с раждането и с цезаровото сечение.

Каква е нейната истинска роля и какви са най-разпространените заблуди относно епидуралната анестезия?

1. При цезарово сечение пълната упойка е по-надеждна от епидуралната анестезия

За детето пълната упойка е изключително опасна, тъй като наркотичните препарати проникват в неговия кръвен поток, предизвиквайки отпускане, включително и на дихателната мускулатура, което означава, че бебето няма да може да поеме само първата си глътка въздух.

2. Епидуралната упойка може да бъде поставена по желание на жената

В някои случаи има противопоказания, като възможните причина за това са:

• Индивидуална непоносимост към лекарствата за упойка;
• Гнойни заболявания на кожата на гърба, където ще се прави пункцията;
• Тежки патологии на гръбнака;

3. Абсолютно безопасна

Дори и най-опитният лекар не може да даде гаранции за пълната безопасност на тази процедура и за липса на усложнения. Възможна е липса на обезболяващ ефект. И може да зависи, както от самия пациент, така и от качеството на лекарствата.

4. При раждане вреди на бебето

В действителност, при правилно проведена анестезия и липса на усложнения, сама по себе си тази упойка е абсолютно безопасна за детето.

Както при обезболяване на родилни болки, така и при провеждане на оперативно родоразрешение лекарствените средства, които се използват за този вид анестезия, не проникват в общия кръвен поток.

5. Използва се само за обезболяване на раждания

Показанията за този вид анестезия са достатъчно много, затова и широко се използва в съвременната медицина. Покрай обезболяване при операции на кръста и при оперативно родоразрешение епидуралната упойка се използва в следните случаи:

• Като допълнение на пълната упойка. При операции на долните крайници, гръбнака или на органите на малкия таз епидуралната упойка позволява понижаване на количеството на наркотичните аналгетици, които се използват при пълна упойка. Оказва допълнителен обезболяващ и спазмолитичен ефект.

• Единствен метод за обезболяване при някои видове операции. Освен цезарово сечение съществува голямо количество хирургични манипулации и операции, които могат да се проведат под епидурално обезболяване. Позволява съхраняване на контакт с болния в процеса на провеждане на процедурите и съответно по-бързо възстановяване.

• Постоперационно обезболяване – някои видове операции са причина за продължителни и интензивни следоперативни болки – голям обем операции, индивидуални особености на болния. В този случай лекарите прибягват до продължителна епидурална упойка през следващите няколко дни или много рядко седмица.

• Интензивни болки в гърба – някои заболявания на гръбначния мозък, на гръбнака, могат да станат причина за много изразени болки в гърба, например, ракови метастази на различна локализация в прешлените. В този случай епидуралната упойка помага за понижаване на тази болка и, макар временно, но да облекчи състоянието на пациентите.

Топ 5 заблуди за епидуралната упойка
4.6 (91.82%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 17:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи