Топ 5 заблуди за оцеляването, които могат да ви струват живота

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 20:54

Топ 5 заблуди за оцеляването, които могат да ви струват живота

Акценти:

  • Оцеляване - любопитство
  • Гора - шумене
  • Предизвикване - необходимо

Свързани:

Навярно са ви известни няколко съвета, благодарение на които може да се оцелее в диви условия. Но не всички могат да ги следват.

Смятаме за нужно да обясним, защо не трябва да бием акулата по носа, да разтриваме замръзналите уши, а също и да правим театър, когато застанем на пътя на мечка.

Всевъзможните шоута и филмите за оцеляване в диви условия се ползват с неизменен успех сред публиката. Но далеч невинаги предлаганите от тях съвети могат да бъдат полезни в реалния живот.

Освен това, някои от тях са направо смъртоносни. За пример подбрахме за вас няколко популярни съвета, касаещи оцеляването, които в никакъв случай не трябва да се следват.

1. Изсмукване на отрова от раната

Ако ви е ухапала змия, нейната отрова бързо ще започне да постъпва в кръвта и ще се разпространява из организма.

Затова изсмукването на отровата от раната, особено ако от ухапването са изминали повече 5 минути, е напълно безсмислено. Това дори може да задълбочи положението в случай, ако в устата има някакви рани или увреждания.

2. Да се престориш на умрял

В някои източници се препоръчва при среща с хищно животно да се строполим на земята и да се престорим на мъртви. Но всъщност това само може да предизвика повишен интерес от страна на озадаченото животно. То ще поиска и да ви изследва, и е неизвестно какво ще му дойде наум.

В тази ситуация ще бъде най-добре бавно и внимателно да напуснете мястото на срещата. Обикновено хищникът не планира да ви изяжда, а само желае да ви наплаши и да се отърве от вашето присъствие.

Но най-добре е все пак по-рано да вземете мерки, които позволяват да избягвате подобни срещи. Когато се движите из гората се старайте колкото се може повече да шумите.

Пейте, разговаряйте, дрънкайте с кухненски съдове, свиркайте. Животните предварително ще разберат за вашето наближаване и ще се постараят да отидат по-далеч.

3. Търсене на храна

Героите на някои шоута, посветени на въпросите на оцеляването, се стараят първо да си подсигурят хранителни запаси. Те тръгват да търсят червеи, събират охлюви, майсторят капани за птици и въдици за риба.

Всъщност храната трябва да ви е чак 3-та грижа. При екстремни метеорологични условия – жега или студ, човек може да загине буквално за няколко часа.

Без вода човек може да оцелее 3 дни, докато без храна – няколко седмици. Затова първо трябва да се търси вода и да си подсигурите вода.

4. Определяне на посоките на света по мъха

Това е един от най-дълго съществуващите и разпространени митове.

Интересно е колко ли туристи, авантюристи и пътешественици са попадали в капан, защото са търсели мъх, растящ на северната страна на дърветата и на скалите?
Всичко това е пълна измислица.

Мъхът расте там, където за него съществуват най-благоприятни условия – сянка, влажност. Това може да бъде северната, южната или всяка друга посока на света.

5. Ядене на каквото попадне

Най-вълнуващите епизоди от програмите за оцеляване ни показват как героят мъжествено изяжда някакви червеи, дъвче трева и закусва със сурови гъби.

Това, което ядат животните, напълно възможно може и да се изяде от човека, ни обясняват от екрана.

Не следвайте това правило. Далеч невинаги плодовете, растенията и насекомите, които се ядат от животните, са безопасни за човека. В най-добрия случай – можете да получите леко хранително отравяне, и в най-лошото – смърт.

Топ 5 заблуди за оцеляването, които могат да ви струват живота
4.5 (89.87%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 20:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи