Топ 5 заболявания, убиващи желанието за секс

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2016 20:14

Топ 5 заболявания, убиващи желанието за секс

Акценти:

  • Депресия - сексуално желание
  • Затлъстяване - мъже
  • Лекарства - либидо

Свързани:

Лекарите с тревога констатират постоянното понижаване на желанието за секс сред населението. Проблемът придобива световни мащаби и това, което е характерно, е особено актуално за развитите държави.

Според статистиката, не при по-малко от 40% от хората и от двата пола възникват редовно разстройства от сексуален характер.

В отделни държави проблемът със загубата на сексуално желание на хората един към друг придобива плашещи за мащабите на нацията размери – Япония.

И невинаги спадът на сексуалното желание е свързан със заболявания на репродуктивната система. Много често причина са ежедневните състояния и най-разпространените заболявания. Кои от тях заплашват сексуалното желание на човека най-често?

1. Стрес

В стресова ситуация организмът започва незабавно да образува хормонът кортизол, за да се подготви за избягването на опасността. Но същевременно се отключват процеси на блокиране на тестостерона.

Учените смятат, че това е много логичен еволюционен механизъм. Тестостеронът тласка хората към рисковани необмислени постъпки и повишава агресията.

В стресова ситуация всички тези качества не са нужни, нещо повече – опасни са за човека и увеличават вероятността от фатални последствия.

Затова при външна заплаха либидото се понижава, а организмът се настройва към това по-бързо да избягва опасността без особени последствия.

Между впрочем, хроничното повишено ниво на кортизола може да бъде причина за мъжко и женско безплодие. Също както и състоянието на хроничния стрес е първа стъпка към импотентност.

2. Хронично недоспиване

Нивата на тестостерона при мъжа се понижава нивото на тестостерона в кръвта. Учените обясняват с това, че недоспиването неблагоприятно влияе на състоянието на епифизата – жлеза, разположена в главния мозък.

Именно тя отговаря за циркадните ритми, а също регулира образуването на тестостерона. Достатъчно е в продължение на няколко дни да спиш по-малко от 5 часа в денонощието, за да се понижи нивото на тестостерона с 10-15%.

Това вече може да бъде достатъчно, за да окаже забележимо влияние на либидото на човека.

Хората, които недоспиват по едни или други причини само понякога, понижаване на сексуалното желание не ги грози.

3. Лекарства

В списъка с препарати, понижаващи сексуалното желание, влизат:

• Антидепресанти;
• Препарати за сваляне на кръвното налягане;
• Някои противозачатъчни хормонални средства;
• Антиретровирусни препарати за лечение на ХИВ;
• Лекарства срещу рак;
• Средства за лечение на аденом на простата;

4. Затлъстяване

При жените с наднормено тегло може да се понижи сексуалното желание вече поради самия факт на самото му съществуване. В съвременното общество активно се подкрепят жени със спортно телосложение.

Затова и немалък брой представителки на слабия пол смятат своите излишни килограми за отблъскващи толкова, че психологически това води до понижаване на сексуалното желание.

При мъжете няма такъв изграден механизъм за самоконтрол за излишъка от мазнини. Преобладаващият брой от тях не се смущават от раздутата си фигура и наличието на класическия „бирен“ корем.

Проблемът е в това, че мастните клетки – адипоцитите, съдържат фрагмент ароматаза, който превръща мъжкият полов хормон тестостерон в женски естрогени. Колкото повече мазнини, толкова по-нисък тестостерон.

При мъжете това води до понижаване на сексуалното желание и фертилността.

5. Депресия

Понижаване на сексуалното желание при депресия се наблюдава при по-голямата част от хората.

Сериозните разстройства на сексуалната сфера – нарушаване на ерекцията или неспособността за получаване на оргазъм – се срещат по-рядко, по-малко от 30% от пациентите с разстройствата на психиката.

Така или иначе понижаването на сексуалното желание само по себе си може да бъде един от симптомите на скритата депресия.

Топ 5 заболявания, убиващи желанието за секс
4.4 (88.89%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2016 20:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи