Топ 5 задължителни съставки в пастата за зъби

Мария
Написана от Мария август 20, 2018 13:25

Топ 5 задължителни съставки в пастата за зъби

Акценти:

 • Паста за зъби - съставки
 • Кариес - комплекс
 • Хигиенни средства - слухове

Свързани:

Паста за зъби – много сложна лекарствена формула, която има множество съставни компоненти, обединени от една цел, да поддържат здравето на венците и на зъбите.

Но ако пастата ежедневно е в устата, влиза във взаимодействие в организма, как да изберем качествена? Как да се научим да се ориентираме в състава?

Класификация на пастите за зъби

Пастата за зъби не е просто средство, което осигурява свеж дъх и чистота на зъбите, при правилен избор може да помогне за разрешаването на редица орални проблеми. Най-важното е да изберем правилната.

Ако разгледаме класификацията на пастите за зъби, то тя е доста разнообразна:

 • Хигиенни – не се отличават по каквито и да е лечебни свойства, тяхната основна задача е почистване на зъбите;
 • Лечебно-профилактични – в техния състав влизат допълнителни съставки, предназначени за лечение и профилактика на различни заболявания. Като допълнителни съставки могат да се използват – минерали – против кариес, екстракти от отвари на растения, а също и антисептици;
 • Избелващи: тяхното главно предназначение – да върнат първоначалния цвят на емайла, действат в съчетание с абразиви и някои активни вещества;

Състав на пастата за зъби

Въпреки цялото разнообразие от пасти за зъби, сред тях могат да се намерят общи компоненти, които могат да се намерят във всяка паста, дори в т.нар. натурални:

 • Абразиви – тези вещества са необходими за качествено почистване на зъбите от плака. Може да се каже, че това е като ексфолиант за зъби;
 • Ароматизатори – химическият състав на пастата за зъби трудно може да се определи като приятен на вкус и аромат;
 • Именно за тази цел в него се въвеждат различни ароматизатори. Като най-популярни могат да се определят мента, цитрусови;
 • Овлажнители – тези вещества позволяват да се запази влагата и да се осигури консистенция на гела. Като овлажнители се използват глицерин и сорбит;
 • Пенообразуващите вещества са представени от най-различни съединения, а не само от натриев лаурилсулфат;

Свойството на пастите да образуват пяна е един от главните показатели за тяхната ефективност. Подобно на действието на кислородната вода, пяната почиства зъбите от плака, основна причина за възпаление на венците и кариес.

Съставки на пастите за зъби – обърнете внимание

Със завидна регулярност в медиите и в интернет се появява информация как един или друг компонент на пастите за зъби е опасен за здравето.

Впечатлените пациенти започват внимателно да изучават състава на пастата за зъби, и се опитват да се ориентират в дребния шрифт и в сложните химически названия? Опасен ли е флорът, парабените, прословутият натриев лаурил-сулфат.

Минерали

Всяка добра паста трябва да съдържа комплекс от минерали, които помагат за укрепване на емайла и за справяне с кариеса.

Днес производителите на средства за грижа за зъбите и венците имат патентовани формули, всяка от които има своите предимства и недостатъци. Ако такъв комплекс няма, по-добре да изберем с калциев глицерофосфат.

Ако говорим за флуора, то неговото наличие се препоръчва. Изследванията доказват сериозно значение на флуора в предотвратяването на кариес, лечение повишена чувствителност към зъбите.

Детергенти

Натриев лаурилсулфат – това не е единственият детергент, който може да се съдържа в пастите за зъби и в други многобройни хигиенни средства. Около този пенообразуващ компонент витаят множество слухове – кой от кой по-страшни.

Като се започне от отравяния и се стигне до отлагане в организма и рак. Но няма достоверни изследвания, които да потвърждават този факт.

Топ 5 задължителни съставки в пастата за зъби
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 20, 2018 13:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи