Много от нас се хранят неправилно.

Но и тези, които се придържат към здравословен начин на живот, често бъркат.

Не всички полезни храни могат да се ядат всеки ден.

Помнете какво е казвал Парацелс – „Всичко е отрова и всичко е лекарство, и едното и другото се определя от дозата”.

Какви храни са нежелани в ежедневното ни меню?

1. Риба тон

Здравословното хранене задължително включва риба и морски дарове, тъй като в тях съотношението на белтъчини и ненаситени мастни киселини е оптимално.

Риба тон, която наричат и морско месо, заради приятния червен цвят и липсата на характерен рибен вкус и аромат, е достоен представител на семейство Скумриеви.

Учените доказват тяхната роля в профилактиката на сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Въпреки това тази риба не трябва да се употребява ежедневно.

Риба тон натрупва живак, затова не повече от 2 пъти седмично.

Бременните и кърмачките изобщо не трябва да ядат риба тон.

2. Портокалов сок

В една чаша портокалов сок се съдържа сокът от 4 портокала.

Но за разлика от плодовете в естествен вид, в тях на практика няма фибри, за сметка на много фруктоза – естествена захар.

Изследванията показват, че в литър сок има 45.5 грама фруктоза.

Ежедневното пиене на портокалов сок в големи количества може да доведе до излишни килограми, тъй като фруктозата се преработва от черния дроб не в гликоген, а в мазнини.

За епидемията от затлъстяване по цял свят до известна степен способства фруктозата.

Още една опасност от портокаловия сок – високо съдържание на киселини и като следствие, неблагоприятно въздействие на зъбния емайл.

3. Месо на грил

Ястията, приготвени на грил, са не само вкусни, но и безопасни за фигурата.

За разлика от пърженото месо и приготвеното на фритюрник, при печене не използват допълнителни мазнини.

И крайната калоричност на ястията не достига забранени стойности.

От друга страна, месото на грил образува апетитна коричка, която съдържа хетероциклични амини.

За предотвратяване на неблагоприятните последствия, преди печене месото трябва да се маринова с подправки и оцет, като трябва да се опитваме да не го припичаме.

Но ако обичате именно препечено месо, яжте не повече от 50 грама седмично.

Това е допустимата граница, според учените.

4. Рапично масло

Растителните масла се позиционират като здравословна храна.

И това е наистина така.

Но не всички видове влизат в списъка на препоръчителните храни.

Например, маслото от рапица и канола учените признават за опасно за здравето.

Изследвания, проведени върху животни показват неблагоприятно въздействие на рапичното масло върху сърдечния мускул, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

В тях се образували мастни отлагания.

След прекратяване на приема на масло върху увредените органи оставала съединителна тъкан.

Маслото от канола съдържа и ерукова киселина, която по своята същност представлява техническо масло.

Въпреки това, и двата вида се използват повсеместно в хранителната индустрия за приготвяне на хляб, шоколад и маргарин, детски храни, майонеза.

5. Соеви продукти

За вегетарианците соевите продукти са добра алтернатива на храните от животински произход.

Соевият белтък се усвоява от организма на 90% и соята е източник на 8 незаменими аминокиселини.

Въпреки това не трябва да се набляга на нея.

Соеви храни не трябва да се ядат от бременни, тъй като съдържат хормоноподобни вещества – фитоестрогени, които е възможно да нарушат хормоналния фон.