На 31 май 1894 г. американският лекар и поддръжник на вегетарианството Джон Харви Келог патентова най-добрата закуска в света – корнфлейкс или царевични люспи.

Какво интересно и полезно не знаем днес за този популярен продукт?

Защо корнфлейксът може да е опасен?

Царевичните люспи, които днес можем да намерим във всеки магазин, се радват на популярност сред малки и големи.

Изглеждат като идеалната закуска – нежни, хрупкащи, със сладък вкус или пикантно-солени.

Към тях може да се добави мляко или да се употребяват сухи.

Днес те много малко напомнят на прясната храна от миналото.

В една порция от сухата закуска се съдържа дневната норма захар и много сол.

Някои експерти, дори поставят знак за равенство по съдържание на сол и захар между порция корнфлейкс и парче шоколадова торта.

Анализ на популярните сухи закуски показва, че много от тях съдържат с ¼ повече от препоръчителната дневна доза захар за възрастен човек.

Но в същото време се позиционират като полезни и питателни.

Много зърнени храни, които се предлагат по магазините, са с доста високо съдържание на сол.

Когато си купуваме корнфлейкс за закуска, потребителят си мисли, че избира здравословна храна.

Но преди покупката на конкретна стока, следва да се убеди, че хранителната стойност на царевичните люспи, посочена на етикета, отговаря на неговите очаквания.

Намаляването на концентрацията на сол и захар прави зърнените храни полезни, тъй като съдържат желязо, растителни влакна, витамини и фолиева киселина.

Корнфлейкс на закуска – топ 6 факта за ползата от царевичните люспи

Какво получаваме, избирайки правилния корнфлейкс?

1. Витамини и минерали

Царевичните зърна са богат източник на хранителни вещества – витамини, минерали и сложни въглехидрати.

Специалната обработка, превръщаща зърната в люспи, облекчава храносмилането и спомага за усвояването на хранителните вещества.

Особено ценна в люспите е фолиевата киселина, полезна за здравето на сърцето, намалява и риска от рак на дебелото черво и вродени патологии на плода.

2. Увеличаване на енергията

Ако добавите в чинията с царевични люспи мляко, ще получите не само пълноценен обяд, но и ще активирате въглехидратния обмен.

Съдържанието на тиамин в корнфлейкса ни държи по-дълго време сити и енергични, повишава когнитивните функции.

3. Допълнителни фибри

Ако добавите към корнфлейкса ягоди и парченца свежи плодове и ядки, това мигновено увеличава приеманите фибри.

4. Лутеин

Човешкият организъм не синтезира това вещество от групата на каротиноидите, жизнено необходимо за здравето на очите.

Но царевичните люспи попълват неговия дефицит.

В една порция корнфлейкс има приблизително 325 микрограма от това вещество.

5. Желязо и витамини от група В

В състава на корнфлейкса се съдържа желязо, който спомага за по-лесна концентрация и за запомняне.

Освен това приемът на достатъчни количества желязо вдига хемоглобина.

6. Триптофан

Царевичните люспи са много полезни, защото съдържат и аминокиселини. Една от тях е триптофан.

В нашия организъм триптофанът се преобразува в серотонин, а последният отговаря за доброто настроение и положителните емоции.

Вместо заключение

Корнфлейксът е полезен, ако не съдържа ароматизатори и консерванти и е с минимално количество овкусители.

Храната трябва да носи удоволствие, но не и да вреди на здравето.

Прекалено високото съдържание на сол и захар в царевичните люспи вредата, поради повишаване нивата на кръвното и на кръвната захар, е много по-голяма от ползата за здравето.