Топ 6 храни най-често, предизвикващи хранително отравяне

Мария
Написана от Мария март 2, 2016 22:37

Топ 6 храни най-често, предизвикващи хранително отравяне

Акценти:

  • Морски дарове - бактерии
  • Сурови яйца - опасни
  • Сурови кълнове - замърсени

Свързани:

Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с хранително отравяне. Най-често причина за това е консумацията на некачествени или храни с изтекъл срок на годност. Кои 6 храни най-често стават причина за отравяне?

Както бе посочено и по-горе, обикновено причина за хранителните отравяния е консумацията на продукти с изтекъл срок на годност или на такива, които са съхранявани в неподходящи условия и в разрез със санитарните норми.

Но съществуват определени хранителни продукти, които много по-често от останалите водят до отравяния.

1. Непастьоризирано мляко и сокове

Суровото мляко и соковете, които не са преминали през пастьоризация, могат да съдържат опасни бактерии, паразити и вируси.

В САЩ например, за периода от 1998-ма до 2011-та година се регистрирани 148 епидемии от чревни инфекции при деца.

Всички тези заболявания са били свързани с употребата на сурово мляко и на млечни продукти, произведени от него, и то при положение че сравнително малко количество американци употребяват млечни продукти.

2. Сурови кълнове

Днес в повечето супермаркети могат да се намерят полезни за здравето растителни продукти, каквито са покълналия боб, люцерната и прочие.

Но се оказва, че именно те са причината за повече от 30 избухвания на епидемии от бактериални инфекции, които са били предизвикани от салмонела и чревната бактерия ешерихия коли.

И това изобщо не е изненадващо, тъй като с такива бактерии обикновено са заразени повечето от семената. За да се предпазим от заразяване е по-добре да се откажем от употребата на различни кълнове, които не са преминали термична обработка или поне не са измити с вода.

3. Недобре изпечено червено месо

Препоръчително е да не се консумират пържоли, по които има кръв или се вижда, че не са добре изпечени, тъй като изключително често стават причина за хранително отравяне.

Освен това червеното месо – говеждо, свинско, много често съдържа опасни за здравето паразити, които изискват минимум 70 градуса във вътрешността на месото, за да бъдат унищожени.

Например миналата година медиите съобщиха за няколко случая на заразяване с опасната трихинелоза след консумацията от ловци на неправилно термично обработено месо от диво прасе.

4. Измити и нарязани на порции плодове и зеленчуци от супермаркета

Препоръчително от такива продукти да се пазим по-далеч, тъй като колкото голяма преработка са преминали, преди да се окажат по рафтовете на магазините, толкова по-голяма е вероятността да са замърсени.

Купувайте плодове и зеленчуци, които не са мити и в сравнително малки количества, които да можете да изядете за няколко дни. Това значително ще намали вероятността от заразяване с листериоза.

5. Сурови или недостатъчно добре термично обработени яйца

Често такива яйца се оказват причина за избухване на епидемии от салмонела. За това навикът да се пият сутрин на гладно сурови яйца с цел подобряване на гласа, излага на доста сериозен риск здравето.

6. Сурови морски дарове, особено стриди

Всички ракообразни, особено стридите, натрупват бактерии, но най-често норовируси по време на филтрацията на водата. За растежа на колониите бактерии в тях способства топлата вода, която те обитават.

Все пак следва да признаем, че такова заразяване понастоящем е малко вероятно, тъй като всички морски дарове в настоящия сезон се предлагат в замразен вид, а дълбокото замразяване унищожава бактериите и вирусите в суровите морски дарове, а също и в стридите.

Топ 6 храни най-често, предизвикващи хранително отравяне
4.4 (88.15%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 2, 2016 22:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи