Пронизващ вятър и студ, студеното време внася корективи в ежедневието ни – обличаме се по-топло, и търсим начин да се сгреем.

За възстановяване на енергията, която организмът губи за загряване, помагат само някои храни, ето кои са те.

1. Хранене за топлина – нейното величество райската ябълка

Този вкусен и полезен плод узрява през есента и това далеч не е случайно.

По-добра храна за сгряване на тялото трудно можем да намерим.

Райската ябълка е ценен източник на калций, витамин С и Р, които поддържат нормална сърдечна функция и кръвоносните съдове и като следствие, стабилно кръвообращение.

Освен това, плодът с ярък оранжев цвят повишава еластичността на стените на кръвоносните съдове, понижава тяхната проницаемост.

Това по достойнство се оценява от метеозависимите хора, които с идването на есента страдат от колебанията на атмосферното налягане, мигрена и прочие проблеми.

2. Картофи – новите граници на обичайното

Трудно бихме посочили храна, която толкова често да присъства на трапезата ни.

Именно те ни помагат да се сгреем в студа.

През зимата кръвоносните ни съдове са сериозно натоварени – при излизане на открито рязко се свиват, а при влизане на топло се разширяват.

Подобна ситуация може да стане причина за нарушения на кръвното налягане и развитие на пристъп на хипертония.

Загряващите храни, към които се отнасят и картофите, са изключително полезни за кръвоносните съдове.

Този богат на растителни влакна плод съдържа голямо количество калий, който стабилизира кръвообращението и кръвното. Но бъдете внимателни.

За да не натрупате излишни килограми през зимата вместо пържени картофи, за предпочитане са варените и печените.

С кората са още по-полезни.

3. Мед – изключително необходим в студа

Замислете се коя храна може да ви сгрее в студа още по-добре? Обърнете внимание на меда.

За неговата полза за човешкия организъм може да се говори безкрайно, но дори и да не обичате пчелни продукти, е препоръчително медът да ви е наблизо през целия есенно-зимен сезон.

Загряващото му действие се използва за лечение на настинки и грип.

4. Ряпа – новото отдавна забравено старо

В появата на вносните плодове и зеленчуци по нашите пазари и магазини ряпата беше забравена, а не трябваше.

С напредването на есента ряпата узрява, но най-добре загрява черната ряпа.

Това се дължи на съдържащите се в нея гликолизиди, които ѝ придават горчив вкус.

Това свойство се използва за лечение на сезонни инфекции, много майки в допълнение към основната терапия дават на децата си сок от черна ряпа с мед.

В големи концентрации в ряпата се съдържа и витамин С.

Освен това зеленчукът е отлична профилактика и на чревни заболявания.

5. Подправки

Ако през лятото не са предпочитани, тъй като единственото ни желание е да се охладим, то с началото на студовете добавяме към храната всички видове пипери.

Но обикновено не си даваме сметка за това.

Повечето подправки са лютиви и дразнят рецепторите на храносмилателната система, стимулирайки по-бързото движение на кръвта из кръвоносните съдове.

А това означава, че при ускореното движение се образува топлина, която загрява тялото.

6. Ядки и семена

Можем смело да ги похапваме, тъй като ускоряват кръвообращението – бадеми, орехи, фъстъци и други прекрасно утоляват глада и съдържат цял спектър от различни компоненти.

Всички те осигуряват на организма енергия за дълго време.

В ядките се съдържат мазнини от растителен произход, които понижават нивата на холестерола и са отлична профилактика на тромбоза.