Топ 6 на най-големите заблуждения за народната медицина

Мария
Написана от Мария декември 11, 2015 11:48

Топ 6 на най-големите заблуждения за народната медицина

Акценти:

  • Солен разтвор - болно гърло
  • Чесън - защита от грип
  • Баня с горчица - настинка

Свързани:

Когато се сблъскаме с неразположение, рядко търсим лекар и се уповаваме на фармацевтичните препарати и на опита на нашите баби. И тъй като популярността на народната медицина с течение на времето изобщо не намалява, ние решихме да изследваме ефективността на 10 класически рецепти за лечение на простудни заболявания, при изгаряния и наранявания.

1. Чаят с малина помага при настинка

Обилният прием на течности при настинка е едно от основните условия за скорошно оздравяване. Макар и науката да не разполага с официални данни за това, че варените малини притежават свойството на излекуват острите респираторни вирусни инфекции, по-лошо от чая с тези плодове няма да ви стане.

Малината съдържа салицилова киселина и способства за свалянето на повишената телесна температура, затова при когато термометърът показва 37.3-37.5 градуса по Целзий използването на това средство ще бъде много по-уместно от фармацевтичните препарати на прах и на таблетки.

2. Баня на краката с горчица облекчава симптомите на ОРВИ

За съжаление, развитието на вирусната инфекция с помощта на процедури с топла вода не може да се преустанови, поради тази причина ползата от банята с горчица при простудни заболявания е силно преувеличена.

Ако решите все пак да направите тази процедура, веднага след приключването ѝ си сложете топли чорапи и увийте краката си с одеяло, в противен случай рязкото охлаждане ще нанесе на организма единствено вреда.

3. Пиенето на гореща вода ще ви спаси от кашлица

Този класически метод е станал причина за много изгаряния и увреждания на вътрешните органи, затова не трябва да се обръщате към този метод без необходимост, опит и лекарски препоръки.

Приливът на кръв към кожните лигавици теоретично може да облекчи състоянието на болния, но за кашлицата, ако имате ОРВИ или хроничен бронхит, използвайте по-малко радикални способи за лечение.

4. Парата от горещите картофи ще ви отърве от хремата

Инхалацията е добър помощник при лечението на хрема и други заболявания на дихателните пътища. Но следва да се отчете факта, че температурата на парата от горещите картофи е много трудно да се регулира.

И човек рискува да си увреди носната лигавица и гласовите връзки, ако се наклони прекалено ниско над тенджерата. Също така лекарите предупреждават, че вдишването на гореща пара при синузит засилва отоците и влошава протичането на заболяването.

5. Чесънът защитава от грип

В това популярно на всички нас растение се съдържат фитонциди, и макар че не действат дълго, все пак са способни да предпазят човек от някои вирусни инфекции.

Проблемът е в това, че за денонощна защита ние постоянно ще трябва да дъвчем чесън, а това дразни лигавицата на стомаха и така при наличие на гастрит се обострят симптомите на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Също нарязан или счукан чесън не следва да се слага в носа, тъй като това може да предизвика химическо изгаряне на лигавицата.

6. Разтвор на сол и сода бикарбонат лекува болно гърло

А това вече не е мит, а чиста истина. Макар и антибактериалният ефект на този разтвор е по-слаб от на съвременните аптечни антисептици, все пак е достатъчен за намаляване на количеството на патогенните микроорганизми върху лигавицата.

Най-важното е да не се прекали с количеството сол, защото нейната висока концентрация може да навреди на лигавицата.

Топ 6 на най-големите заблуждения за народната медицина
4.5 (90.34%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 11, 2015 11:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи