Захарният диабет е хронично заболяване, при което е необходим постоянен контрол.

Съществуват множество медикаменти, предназначени за тази цел.

В алтернативната медицина на популярност се радват различни методи, които позволяват повишаване на ефективността на приеманите лекарства.

А понякога дори става възможно и намаляване на тяхното количество.

Какви средства от ароматерапията са полезни за болните от захарен диабет?

6 етерични масла за терапия на захарен диабет

1. Мелиса

Етеричното масло известно и като лимонен балсам, влияе на нивата на кръвната захар.

Мелиса активира аденозинмонофосфат-активираната протеинкиназа – ензим, който блокира синтеза на мастни киселини и активира процесите на тяхното окисление.

Това означава, че препятства отлагането на липиди в адипоцитите, мастните клетки.

А също и кара клетките активно да поглъщат глюкоза отвън.

2. Кориандър

Популярна подправка, която също се използва от привържениците на алтернативната медицина за лечение на стомашни разстройства, диария и метеоризъм.

А изследвания от 2009 г. върху лабораторни мишки показват, че екстрактът от семена на кориандър активизират бета-клетките на панкреаса.

Това повишава нивата на инсулина и впоследствие предизвиква понижаване на нивата на кръвната захар.

3. Карамфил

Етеричното масло, което се добива от карамфила може да бъде ефективно средство за контрол на захарен диабет тип 2.

Изследване от 2015 г. показва, че карамфиловото масло потиска ефективността на ензимите алфа-амилаза и алфа-глюкозидаза.

Амилазите са ензими, които разграждат скорбялата до олигозахаради.

Известно е, че алфа-алимазата в кръвта е повишена при захарен диабет в стадий на декомпенсация и кетоацидоза.

Съществува специален клас лекарства – инхибитори на алфа-глюкозидаза, които забавят процеса на абсорбция на глюкоза в червата.

И тези, и другите ензими повишават нивата на кръвната захар.

А маслото от карамфил ги потиска и така предотвратява вдигането на захар.

Но това все още не е всичко.

Маслото от пъпки на карамфил действа и като антиоксидант.

Използва се и като средство за профилактика на оксидативен стрес, предизвикващ увреждане на клетките из целия организъм.

4. Черен пипер

Тази подправка е толкова популярна в българската кухня, също е ефективна за управление на захарен диабет.

Също както и карамфила, потиска действието на алфа-амилазата, алфа-глюкозинадата, но и на ангиотензинпревръщащия ензим – АПЕ.

Това вещество е активен компонент на ренин-ангиотензиновата система, която регулира кръвното налягане в човешкия организъм.

И именно инхибиторите на АПЕ се назначават при захарен диабет за сваляне на кръвното.

Етеричното масло от черен пипер е отличен източник на антиоксиданти, които понижават активността на изброените ензими.

В резултат на неговото използване се понижават нивата на кръвната захар и артериалното налягане.

5. Черен кимион

Римски кориандър, черен кимион – това растение с множество названия, което е подправка, и потенциално лекарство от арсенала на алтернативната медицина.

Изследване от 2014 г. показва, че използването на етерично масло от черен кимион стимулира синтеза на чернодробни ензими.

Активността на тези ензими намалява под въздействието на оксидативен стрес при диабет.

Освен това кимионът потиска образуването на азотен оксид и увеличава имунната защита.

Етеричното масло от кимион намалява оксидативния стрес в тъканите и предпазва бета-клетките на панкреаса от увреждания.

6. Канела

Сладникавата ароматна подправка при диабет действа едновременно в няколко направления.

Повишава чувствителността на клетките към инсулин, глюкоза и липиди.

А също и притежава антиоксидантна активност и е ефективна за понижаване на кръвната захар.