Топ 6 причини за сухота в устата

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2015 07:33

Топ 6 причини за сухота в устата

Акценти:

  • Сухота в устата - причини
  • Обуславящи фактори
  • Образуване на слюнка - състояния

Свързани:

При хората в зряла възраст средно в денонощие се образува около 1.5 литра слюнка. Вероятно ще си помислите, защо толкова много? И защо ни е нужна, освен за да се облизваме и пълни устата ни при вида на вкусна храна?

Всъщност функциите са слюнката се предостатъчно. На първо място, предпазва лигавиците на устата и на гърлото от пресъхване.

На второ място, защитава зъбите от кариес – промива остатъците от храна и зъбната плака, забавя растежа на патогенните бактерии, разрушаващи емайла и предизвикващи възпаление на меките тъкани, неутрализира киселините, образуващи се в устата или попадащи в нея.

На трето място, втечнява храната, което облекчава нейното поглъщане и способства за по-добро усещане за вкус.

И на четвърто място, слюнката съдържа храносмилателният ензим амилаза, който започва да разгражда въглехидратите още в устната кухина.

Понякога обаче се получава така, че тази полезна течност се образува по-малко, отколкото е необходимо. В такива случаи човек започва да усеща сухота в устата, чийто медицински термин е ксеростомия.

Сухота в устата от сутринта

1. Интоксикация

Усещането за сухота в устната кухина сутрин след вечеря с обилни изкушения едва ли ще учуди някого – този ефект от алкохола и неговия метаболит ацеталдехид е известен на всеки, макар и да е злоупотребил веднъж.

За любителите на по-екстремните интоксикации сухотата в устата също не е новина – предизвикват я почти всички наркотични вещества.

2. Проблеми с дишането

Лигавицата се изсушава и при дишане през устата и хъркането – това проявление най-силно се усеща от хора, събудили се с нарушено носово дишане, например хрема и понижаване на тонуса на мекото небце.

„Суша“ денонощно

3. Тютюнопушене

Употребата на тютюневи изделия предизвиква изсушаване на лигавицата на устата както поради нейния непосредствен контакт с дима, така и поради пониженото образуване на слюнка

4. Сол

Пристрастяването към солена храна също не способства за образуването на слюнка, а неизбежната употреба на сол с голямо количество течности рано или късно води до хипертония.

Както знаем, приемането повече от 5-7 грама сол дневно не се препоръчва дори и за абсолютно здрави хора.

5. Заболявания

Ако сухотата в устата ви безпокои много дълго време, няма да е лошо да посетите лекар – възможно е това да е симптом, понякога единствен, на някакво заболяване.

Обикновеното понижаване образуването на слюнка се наблюдава при увреждане на жлезите, които образуват слюнката – възпаление, тумори и т.н.

Но понякога се получава и обратната ситуация – продължителното усещане за сухота в устната кухина често се усложнява от възпалението на слюнчените жлези.

Да наруши функцията на жлезите също може лъчевата терапия на новообразувания на главата и шията, увреждания на нервите, предаващи сигналите за образуване на слюнка, автоимунно заболяване – синдром на Сьонгрен, захарен диабет, инсулт, болест на Алцхаймер и някои други състояния.

Освен образуването на слюнката може да се наруши и нейното оттичане – когато проходимостта на слюнчените протоци се понижава, поради тумор или възпаление на околните тъкани.

6. Възраст

С напредването на възрастта образуването на слюнка също може да се понижи, затова хората в старческа възраст по-често се оплакват от сухота в устната кухина от младите.

Това може да бъде обусловено и от нарушението на усещането за жажда, когато мозъкът по-слабо реагира на нуждите на организма от течности.

Топ 6 причини за сухота в устата
4.5 (89.74%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2015 07:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи