Независимо къде се намирате – на плажа, в парка или дори на работа, с настъпването на горещините искаме сладолед.

Постоянно, но и да е различен.

Тази страст по студените десерти се е появила още във времената на Александър Македонски, който обичал да се наслаждава на съчетанието мед с лед.

Марко Пол на връщане от своите пътешествия в Азия, носи в Италия много съкровища, а също и рецепта, по-късно, наречена сорбет.

Всички обичаме сладолед, но чувството за вина не ни позволява да се насладим напълно на този топящ се студен десерт.

Сладоледът е доста калорична храна, богат на мазнини и захари.

Но как тогава да удовлетворим желанието си за сладолед без чувство за вина?

Да, ако се придържаме към няколко прости правила.

1. Размерът има значение

Стандартният размер на порцията е само ½ чаша, което приблизително се равнява на размерите на топка за тенис.

Проверявайте хладилните камери на супермаркета за сладолед, разфасован само за един човек.

Малките порции са много по-добър вариант от килограмовите.

Повечето от нас изяждат 2 или 3 пъти повече от препоръчителната порция.

За да си помогнем с контрола на порциите, никога не трябва да ядем направо от кутията.

Препоръчително е да си сложим сладолед в малка чаша.

2. Избягвайте или ограничавайте сладоледа от водещи марки

В порция сладолед с вкус на белгийски шоколад, се съдържат 330 калории, 21 грама мазнини, 12 грама наситени и 25 грама захар.

Докато в порцията обикновен шоколадов сладолед се съдържат 140 грама калории, 7 грама мазнини, 4.5 грама наситени и 16 грама захар.

Ако избягвате калоричните продукти, опитайте сладолед с понижено съдържание на мазнини, макар и това често да означава загуба на кремавата текстура и аромат.

Но обърнете внимание, че в повечето сладоледи с намалено съдържание на мазнини, се съдържа много захар.

3. Обърнете внимание на замразените йогурти

Повечето от замразените йогурти с ниско съдържание на мазнини или немазните също са много калорични заради добавената захар, която заглушава тръпчивия вкус на киселото мляко.

Затова се придържайте към препоръчителната порция и избирайте натурален вкус, например, плодов.

По-екзотични ароматизатори като фъстъчено и кокосово масло, често съдържат повече мазнини и захар.

На всички опаковки трябва задължително да има информация за хранителната стойност на продуктите.

4. Внимателно избирайте сорбета

В сорбета не се съдържат никакви млечни продукти, затова естествено не съдържа и мазнини.

Но тъй като се прави от плодове, в него може да има много захар. преди покупка на сорбет внимателно четете етикета.

5. НЕ на вредните добавки

Добавките в сладоледа добавят много калории.

Към най-лошия вариант на добавки се отнасят:

• Карамел, натрошени бонбони;
• Натрошени бисквити;
• Желирани бонбони;
• Гранули, сушени плодове;
• Разбита сметана;
• Плодове и ядки в сироп и глазура;

Задължително избягвайте шоколадовата глазура или топинг.

В 2 супени лъжици шоколадов топинг се съдържат 210 калории, 15 грама мазнини, 7 грама са наситените и 16 грама мазнини.

6. За предпочитане са натуралните добавки

Заливките не трябва да тушират напълно вкуса на сладоледа.

Посипете сладоледа със смлени ядки или с кокосови стърготини.

Добавете пресни плодове, особено богати на хранителни вещества са ягодите.

Вместо топинги, добавете малко тъмен шоколад, подходящи са също различни семена, например, сусам или чиа.

Сладолед без захар - къде разковничето?

Захарта е заместена от захарни спиртни съединения или изкуствени подсладители, които го правят, дори по-вреден, дори и от топящия се десерт с много обикновена захар и мазнини.