Когато прекалява със здравословното хранене, забравя, че дори полезните храни могат да навредят на здравето. Далеч не всички от тях са безопасни, ако се употребяват в големи количества.

За да се избавим от проблемите със стомашно-чревния тракт и да се простим с излишните килограми, трябва да преразгледаме менюто.

Кои 6 здравословни храни могат да ни навредят, ако злоупотребяваме с тях?

1. Пълнозърнест хляб
Много често се предлага като диетичен. Разглежда се като алтернатива на белия хляб. Разбира се, полезен е, но има някои нюанси. В последно време този хляб се превърна в удачен маркетингов ход.

При неговото приготвяне зърната толкова се мелят, че се усвояват много бързо. Затова да говорим колко е полезен този хляб само в случай, че го ядем в умерени количества.

Купувайте хляб от пълнозърнесто ръжено брашно, тъй като съдържа повече бавни въглехидрати и по-дълго се усвоява от организма.

2. Обезмаслени млечни продукти

Хората, които следят за фигурата, предпочитат млечните продукти без мазнини. Те са нискокалорични, но крият в себе си опасност.

На вкус не са достатъчно добри, защото производителите не жалят вкусови добавки и други вредни бонуси.
Продуктите с отметка 0% мазнини не трябва да се употребяват в неограничено количество.

Ако много обичате кисело мляко и не можете да се откажете от това удоволствие, най-добре си го приготвяйте сами.

3. Лимон

Богат е на витамини и микроелементи, укрепва имунитета и предотвратява развитието на тромбоза. Редовната употреба на лимони способства за укрепване на кръвоносните съдове и на капилярите, прави ги по-еластични.

Но не трябва да се злоупотребява с него – киселината вреди на стомашно-чревния тракт, дразни лигавиците.

Не хвърляйте лимоните в горещи течности, така губи полезни свойства. При въздействие на високите температури витамин С се разрушава.

Британски учени провели интересно изследване. Станало ясно, че лимонът неблагоприятно влияе на костната тъкан на жените, тъй като в неговия състав присъстват агресивни компоненти.

Специалистите съветват да се намали употребата на лимони до 2 пъти седмично.

4. Моркови

Зеленчукът съдържа много полезни вещества, сред които най-ценното е бета-каротинът. Но ако кореноплодът се яде в твърде големи количества може да се развие състояние, наричано каротинемия.

Бета-каротинът се натрупва в горните слоеве на кожата, което води до прекомерна пигментация. Кожата придобива жълт или оранжев цвят, особено в областта на носа, на коленете, лактите и дланите.

Хранителните добавки с голяма концентрация на бета-каротин трябва да се приемат внимателно. Предозирането може да предизвика ярко-оранжев оттенък на кожата.

5. Риба тон

Тази риба се отличава с това, че в мускулите си консервира живак. Особено опасна е рибата тон в суров вид, често така се слага в сушито.

Ако се превиши пределната норма живак, може да се навреди на здравето. Този химичен елемент, намиращ се под формата на съединение в рибата може да предизвика развитие на неврологични нарушения.

6. Индийско орехче

В малко количество придава аромат на ястията. Но злоупотребата с него е опасна, тъй като може да предизвика халюцинации.

Такъв страничен ефект се появява няколко часа след прием на голяма доза от орехчето. На човек го измъчва тревога, страх, неконтролируемо безпокойство.

Опасно е да се злоупотребява с тази подправка, ако се приемат мощни успокоителни, дори комбинацията може да се окаже смъртоносна.