Зеленчуците винаги присъстват в менюто на различни диети за отслабване.

Съдържат малко калории, много растителни влакна и други полезни вещества.

Добре засищат, а също ускоряват метаболизма. А това е много важно за отслабването.

Някои зеленчуци са особено полезни за обмяната на веществата.

Какви зеленчуци е най-добре да изберем, за влезем във форма във възможно най-кратки срокове?

Всеки зеленчук има собствен състав и полезни свойства.

Така например, тиква съдържа редкият витамин Т, който помага за разграждането на мазнините, цвеклото – много растителни влакна.

А доматите веществото ликопен, който предпазва от рак.

Но ако сме заели със задачата да влезем във форма и да отслабнем, тогава трябва да изберем зеленчуци, които ускоряват обмяната на веществата.

Какви именно зеленчуци подобряват метаболизма?

Това са спанак, броколи, парливи чушки, червен фасул, целина, лук.

1. Спанак

Не само спомага за нормализиране на чревната перисталтика, справя се със запека и прочиства червата, укрепва и сърцето, засилва остротата на зрението, прави човек по-продуктивен.

Този листен зеленчук съдържа множество ценни хранителни вещества – витамин Е, К, С, А, от група В. От минералите йод, калций, манган и голямо количество желязо.

2. Броколи

Много добър източник на важната за бременните, а и не само за тях, фолиева киселина, също и на минералите – сяра, магнезий, желязо.

Този зеленчук подобрява цялостно функцията на храносмилателната система, предпазва от рак, дори забавя стареенето на организма.

Броколите притежават жлъчегонен, лек слабителен и успокояващ ефект. И разбира се, стимулира обмяната на веществата.

3. Лютиви чушки

Богати на полезни вещества, които ускоряват обмяната на веществата. Но най-силно въздейства на метаболизма веществото капсаицин.

След употребата на лютива чушка действието на това вещество продължава още няколко часа.

4. Червен фасул

Отлична храна за ускоряване на метаболизма.

Бобовото растение е източник на неразградими в фибри, които пречистват дебелото черво.

Голямото количество растителни влакна и растителният белтък спомагат за по-дълго усещане за ситост.

Освен това червеният фасул укрепва и имунитета, подобрява състоянието на нервната система, премахва отоците, бори се с инфекциите.

5. Целина

Този зеленчук е известен със своята ниска калоричност и със свойството да спомага за изгаряне на мазнини.

Съдържа още етерични масла, витамини, растителни влакна, аминокиселини, мастни киселини и много други полезни вещества.

Подобрява също баланса на водата и солите в организма, спомага за отделяне на излишните течности, успокоява, пречиства кръвта и намалява възпаленията.

6. Лук

 

Лютият зеленчук, благодарение на фитонцидите, етеричните масла и голямото количество витамини, унищожава вредните бактерии и ускорява обмяната на веществата, спомага за по-бързо изгаряне на мазнините.

Нормализира функцията на нервната система и предпазва от сърдечни заболявания.

Специални диети за ускоряване на метаболизма

Кои диети помагат за ускоряване на обмяната на веществата?

Разбира се тези, в които присъстват полезни зеленчуци.

Но това не означава, че само с тях трябва да се храним.

Напротив, препоръчителни са постни меса, риба, морски дарове, млечнокисели храни, плодове.

Най-важното е поне 1-2 пъти да ядем ястия или салати от зеленчуци, подобряващи обмяната на веществата.

Това може да са салати, закуски, супи или рагу.

Що се отнася до останалите храни, допустими са всякакви ястия, но термичната обработка трябва да е щадяща, пържене не се препоръчва.

Ето примерно меню за диета:

• Закуска – овесени ядки и плодове;

• Междинно хранене – извара или кисело мляко;

• Обяд – супа с броколи и спанак, пилешко, салата с лук, домати и целина;

• Следобедна закуска – ядки и сушени плодове;

• Вечеря – рагу от зелен фасул и зеленчуци, кисело мляко;