Топ 7 храни, които крият неочаквано много сол

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2017 15:11

Топ 7 храни, които крият неочаквано много сол

Някога солта е била много скъпа и за нея са водели войни.

А днес търсим нейното скрито присъствие в храните, за да не погубим здравето си.

Една малка щипка може да направи храната вкусна, пикантна, характерна.

Затова и производителите не се скъпят да слагат сол, още повече че е прекалено евтина.

Ето кои са храните, в които има неочаквано много сол:

1. Хляб и хлебни изделия

Дори в полезния ръжен хляб, препоръчван от диетолози, в 100 грама се съдържат 600 мг сол.

В белия пшеничен хляб солта е съвсем малко по-малко – 587 грама.

А храненето на българина не минава без хляб, а това означава, че потреблението на сол само от хляба е доста сериозна част от дневната норма.

Знаете ли, че?

Според потребителски асоциации най-много сол се съдържа в черния хляб.

В някои видове, които се предлагат по магазините, концентрацията е толкова висока, както и при опаковка на чипсове.

2. Овесени ядки, каши-минутки

За да ги направят по-вкусни, производителите добавят познатата на всички нас подправка.

В една чашка овесена каша със стафиди могат да се съдържат до 210 мг сол.

3. Минерална вода

Смята се за полезна, но въпреки това някои минерални води – Девинска, Хисарска са с повишено съдържание на натрий и на хлориди.

4. Горещи супи

Първото е неизменен компонент на здравословното хранене, което сгрява в студа и благотворно влияе на състояние на стомашно-чревния тракт.

Но знаем колко сол слагаме в супата, когато я правим у дома, то количествата, които се съдържат в тези, които ни се предлагат в кафета и ресторанти могат да ни изненадат.

Една порция супа, която обогатява с 300 калории, може да съдържа половината от дневната норма сол.

Да отбележим!

За намаляване количеството сол в домашните ястия помага малка хитрост.

Купете несолена сол, така наричат тази с понижено съдържание на натрий.

Производителят добавя безопасен пълнител – калиева сол и магнезий.

Така при същия обем сол се получава по-малка концентрация натрий.

Тази сол се препоръчва за пациенти, страдащи от хипертония и бъбречни заболявания.

5. Сирена – твърди зрели и меки

В процеса на приготвяне на сирената те задължително се осоляват.

И този вкус консистенция и аромат в голяма степен зависят от съдържанието на сол.

Най-солените сирена са пресните като фета, в които на 100 грама има 1.5 грама сол.

Малко им отстъпват по-твърдите зрели, като например – пармезан.

И най-малко сол има в меките изварени сирена – например, рикота.

А в саламурените сирена, които някои кулинари не смятат и за сирене, обикновено са с много високо съдържание на сол.

По-добре е тях изобщо да ги изключим от менюто.

6. Микс ядки

Осолените ядки, семена и фъстъци по определение съдържат сол, тъй като именно в този вид най-активно се купуват, причината е, че така са най-вкусни – солени.

Производителят добавя сол, за да удължи срокът на съхранение на продукта и да направи вкуса по-ярък и по-наситен.

Така, например, в 100 грама ядки микс рядко ще срещнете по-малко от 400 мг сол, средно равно на 600-700 мг.

7. Маслини

Любимо лакомство на много българи, без което не могат да си представят празничната трапеза, също се слави с високо съдържание на сол.

В 100 грама консервиран продукт натриевият хлорид е 1500 мг или почти 1/3 от дневната доза.

Топ 7 храни, които крият неочаквано много сол
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2017 15:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи