Медицинската статистика твърди, че от 15 до 30% от възрастните редовно изпитват болки в корема.

Подуването на корема и неприятните болезнени усещания почти винаги са свързани с храните, които редовно се консумират.

Някои храни е по-добре да се избягват от тези, които често имат проблеми с храносмилането.

Кои храни трябва да спрем да консумираме за нормално функциониране на стомашно-чревния тракт и за да се чувстваме по-добре?

1. Бобови

Представителите на известното семейство бобови са отлични източници на витамини и минерали.

Но всички вещества в тях са полезни за стомашно-чревния тракт.

Бобовите съдържат голямо количество олигозахариди, които повишават образуването на чревни газове.

Повишеното газообразуване много често се съпътства и от коремни болки.

2. Газирани напитки

Съдържат високи нива на въглероден диоксид, който подува корема и предизвиква болки.

Всеки път, когато човек отпива глътка сода, увеличава количеството газове в стомаха и в храносмилателната система като цяло.

В резултат се появяват спазми и болезнени усещания.

3. Пшеница

Пшеничните продукти съдържат глутен, който често предизвиква нарушения на храносмилането.

Въпреки здравният риск трудно бихме могли да съществуваме без много от храните, съдържащи пшеница – хляб, макарони, вафли, бисквити и т.н.

При повишена чувствителност към глутен не трябва да се консумират тези храни и други, които съдържат пшеница, овес, ечемик, ръж.

Всички тези зърнени култури са източници на глутен.

Болки в корема, диария, метеоризъм, това са само част от страничните ефекти от храните с високото съдържание на глутен.

4. Лук

Много хора обожават лучените ястия, приготвени със суров или термично обработен лук.

Хранителните влакна, съдържащи се в лука, не са основна причина за подуване на корема, чревни спазми, газове и метеоризъм.

Серните съединения и фруктаните в суровия лук са сериозен проблем при заболявания на храносмилателната система, дори и да се употребяват в малки количества.

5. Непоносимост към млечни продукти

Макар и млечните да са отличен източник на калций и белтъци, те могат да са опасни за някои хора, тъй като крият високи нива на лактоза.

Млечната захар, съдържаща се в млечните продукти, е причина за различни неприятни симптоми при повече от 75% от възрастното население на планетата.

6. Ябълки

Старата поговорка: „1 ябълка на ден, държи доктора далеч от мен“ важи за повечето хора.

Райският плод е много добър източник на антиоксиданти, витамин С и фибри, което го прави много полезен за здравето.

Но някои хора, и те не са малко, изпитват проблеми със стомаха при употреба на ябълки.

Много често просто не си помислят, че трябва да преместят любимия си плод в забранителния списък.

Ябълките съдържат фруктоза, която в съчетание с високо съдържание на растителни влакна понякога предизвиква храносмилателни проблеми и подуване на корема.

Ако фруктозата ферментира в дебелото черво, това предизвиква натрупване на чревни газове.

Съвети

• Топлинната обработка може да намали болезнените странични ефекти.

• При постоянни неприятни симптоми от консумация на ябълки, трябва да се заменят с портокали, ягоди, грейпфрут.

7. Чесънът плаши не само с лош дъх

Чесънът може да е много полезен за здравето.

Но също е и сред основните причини за подуване на корема, повишено газообразуване и коремни болки.

Биологично активните съединения в чесъна често способстват за развитие на хранителна непоносимост или алергия, които се съпровождат с болезнен метеоризъм.