За съжаление, за удоволствието от храната често ни се налага да си платим с киселини и други храносмилателни неприятности.
Заедно с диетолози ще установим какви храни предизвикват киселини.
Здрави хора киселини не получават киселини.
Появата на киселини може да сигнализира за нарушения в храносмилателната система, това е един от симптомите на различни заболявания:
• Хронични и остри гастрити;
• Повишена киселинност на стомашния сок;
• Гастроезофагеален рефлукс – ГЕРБ;
Но и без тези заболявания киселини могат да възникнат, вследствие нарушение функцията на сфинктера, който се явява анатомична граница между хранопровода и стомаха.
При норма напълно се затваря и не позволява на съдържимото в стомаха да попадне обратно в хранопровода.
Но някои храни оказват натиск върху него, в буквалния смисъл на тази дума, и престава да работи както трябва.
А вие се оплаквате от усещане за парене и горчив в устата.
1. Портокалов сок
Много хора предполагат, че именно с него трябва да започне прекрасното отпускарско утро в трапезарията на хотела.
Всъщност, портокалът, както и останалите цитруси, съдържат множество органични киселини, които стимулират образуването на стомашен сок.
Затова не се пие на гладно, а само след хранене.
Не трябва да пие и в твърде големи количества.
Постоянното раздразнение на стените на стомаха със солна киселина, неизбежно води до неприятни усещания.
2. Бира
Съдържа хмел, който стимулира отделянето на стомашен сок, а също и въглероден диоксид, който отслабва сфинктера.
Под налягането на райските мехурчета се отваря и стомашен сок попада в хранопровода.
По същия начин действат на сфинктера и шампанското, и сладките вина, дори обикновените газирани напитки.
3. Ягоди и червени боровинки
Колкото и да е странно, съдържат в големи количества същите органични киселини, каквито и цитрусите и останалите плодове, смятани за кисели.
И също стимулират отделянето на стомашни сокове.
Впрочем по същия начин действат и всички недозрели плодове.
4. Сладолед
Въпреки стереотипите, млякото не помага срещу киселини и дори не намалява киселинността.
Само временно притъпява неприятните усещания, а след това киселините се завръщат.
Млякото е мощен стимулатор на секреторната функция на стомаха.
Сладоледът не съдържа само мляко, но и разни мазнини.
Всичко това натоварва храносмилателната система, което може да предизвика киселини.
5. Барбекю
Червеното месо е тежка храна за храносмилане, а ако се приготвя на барбекю, това е още по-голям товар за стомаха.
Поради голямото количество белтъци, мазнини и съединителна тъкан организмът има нужда от много ензими и жлъчка, за да разгради месото.
И то се превръща в тежък товар, който се задържа прекалено дълго в стомаха и разтяга стените му.
Стомахът започва усилено да секретира киселина, която от разтегнатите стени попада в хранопровода.
6. Гъби
Много тежка храна за храносмилателната система.
Неслучайно гъбите не се препоръчват за деца и хора с възпалителни заболявания на храносмилателната система.
Причината е, че също предизвикват застой на стомашен сок и връщането му в хранопровода.
7. Домати
Най-силен дразнител на нежните стомашни стени е тяхната кора, която е твърде груба и в по-големи количества не успява да се разгради в храносмилателния тракт.
По същата причина киселини предизвикват и патладжаните.
Обикновено те се приготвят с подправки, които стимулират отделянето на стомашен сок и само влошават ситуацията.
Ако сте предразположени към киселини, по-добре премахвайте корите на зеленчуците.