За съжаление, за удоволствието от храната често ни се налага да си платим с киселини и други храносмилателни неприятности.

Заедно с диетолози ще установим какви храни предизвикват киселини.

Здрави хора киселини не получават киселини.

Появата на киселини може да сигнализира за нарушения в храносмилателната система, това е един от симптомите на различни заболявания:

• Хронични и остри гастрити;
• Повишена киселинност на стомашния сок;
• Гастроезофагеален рефлукс – ГЕРБ;

Но и без тези заболявания киселини могат да възникнат, вследствие нарушение функцията на сфинктера, който се явява анатомична граница между хранопровода и стомаха.

При норма напълно се затваря и не позволява на съдържимото в стомаха да попадне обратно в хранопровода.

Но някои храни оказват натиск върху него, в буквалния смисъл на тази дума, и престава да работи както трябва.

А вие се оплаквате от усещане за парене и горчив в устата.

1. Портокалов сок

Много хора предполагат, че именно с него трябва да започне прекрасното отпускарско утро в трапезарията на хотела.

Всъщност, портокалът, както и останалите цитруси, съдържат множество органични киселини, които стимулират образуването на стомашен сок.

Затова не се пие на гладно, а само след хранене.

Не трябва да пие и в твърде големи количества.

Постоянното раздразнение на стените на стомаха със солна киселина, неизбежно води до неприятни усещания.

2. Бира

Съдържа хмел, който стимулира отделянето на стомашен сок, а също и въглероден диоксид, който отслабва сфинктера.

Под налягането на райските мехурчета се отваря и стомашен сок попада в хранопровода.

По същия начин действат на сфинктера и шампанското, и сладките вина, дори обикновените газирани напитки.

3. Ягоди и червени боровинки

Колкото и да е странно, съдържат в големи количества същите органични киселини, каквито и цитрусите и останалите плодове, смятани за кисели.

И също стимулират отделянето на стомашни сокове.

Впрочем по същия начин действат и всички недозрели плодове.

4. Сладолед

Въпреки стереотипите, млякото не помага срещу киселини и дори не намалява киселинността.

Само временно притъпява неприятните усещания, а след това киселините се завръщат.

Млякото е мощен стимулатор на секреторната функция на стомаха.

Сладоледът не съдържа само мляко, но и разни мазнини.

Всичко това натоварва храносмилателната система, което може да предизвика киселини.

5. Барбекю

Червеното месо е тежка храна за храносмилане, а ако се приготвя на барбекю, това е още по-голям товар за стомаха.

Поради голямото количество белтъци, мазнини и съединителна тъкан организмът има нужда от много ензими и жлъчка, за да разгради месото.

И то се превръща в тежък товар, който се задържа прекалено дълго в стомаха и разтяга стените му.

Стомахът започва усилено да секретира киселина, която от разтегнатите стени попада в хранопровода.

6. Гъби

Много тежка храна за храносмилателната система.

Неслучайно гъбите не се препоръчват за деца и хора с възпалителни заболявания на храносмилателната система.

Причината е, че също предизвикват застой на стомашен сок и връщането му в хранопровода.

7. Домати

Най-силен дразнител на нежните стомашни стени е тяхната кора, която е твърде груба и в по-големи количества не успява да се разгради в храносмилателния тракт.

По същата причина киселини предизвикват и патладжаните.

Обикновено те се приготвят с подправки, които стимулират отделянето на стомашен сок и само влошават ситуацията.

Ако сте предразположени към киселини, по-добре премахвайте корите на зеленчуците.