Лоша миризма на тялото – топ 7 храни, които я предизвикват

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 13:18

Лоша миризма на тялото – топ 7 храни, които я предизвикват

Когато телесната температура се повиши от стрес, физически натоварвания или жега, потните жлези се активират. Но сама по себе си потта не мирише – специфичната миризма, с която се борим с помощта на сапуни и дезодоранти е резултат от жизнената дейност на обитаващите кожата бактерии.

Защо понякога тази миризма става толкова остра и неприятна? Лоша новина – вина за това могат да имат дори полезни храни.

На терморегулацията и отделянето на пот храните не влияят, но някои от тях могат временно да изменят миризмата на тялото.

За да се избегне това, яжте тъмнозелена храна, богата на хлорофил – магданоз, морско зеле, която освежава дъха и прочиства дебелото черво.

Ако неприятната миризма не изчезне, се обърнете към лекар. Този симптом може да говори за хиперхидроза, хормонален дисбаланс, захарен диабет или заболявания на бъбреците.

Какви храни е по-добре изобщо да не накусваме преди важна среща и романтична вечеря? Ще изброим 7 от тях.

1. Червено месо

Богато е на желязо, цинк, фосфор, креатин и витамини от група В. За съжаление, неговата репутация беше съсипана от изследванията, които го свързаха със заболявания на бъбреците, рак, диабет и сърдечно-съдовите патологии.

Не влияе по най-добрия начин и на миризмата на тялото – бавно се разгражда в стомаха и червата, месото задейства цяла редица храносмилателни ензими и реагенти.

Продуктите от неговото разграждане се всмукват в червата, попадат в кръвта и потта. Смесвайки се с бактериите, усилват своята миризма.

Това се потвърждава и от изследвания, участници в които били жени, които се хранят с месо и вегетарианки. Миризмата на тялото на последните се оказала значително по-приятна.

2. Алкохол

На следващият ден след тежка вечер миризмата на тялото е доста специфична. И проблемът не е само в препиването – в организма спиртът се метаболизира в оцетна киселина, а след това се отделя чрез порите.

Колкото повече сте пили вечерта, толкова по-дълго се съхранява острата миризма на тялото.

3. Зеле

В него се съдържат много калий и антиоксиданти. Но броколите, бялото зеле, карфиолът и брюкселското зеле също съдържат сяра – химическо вещество с остра неприятна миризма, която се усилва, като се смесва с бактериите в потта.

4. Яйца

Богати са на холин, който макар и полезен за черния дроб и мозъка, в големи количества могат да предизвикат рибена миризма на тялото.

5. Подправки

Лук, чесън и къри – популярни и евтини подправки, които правят ястията ароматни и активизират обмяната на веществата. Но също съдържат сяра, изпускаща неприятна миризма.

Попадайки в кръвта, съединенията излизат навън заедно с дъха и потта, придавайки на тялото специфична миризма на кисело.

6. Нисковъглехидратна храна

Въглехидратите са един от основните източници на енергия за мускулите и мозъка. Ако изчезнат от менюто, като алтернативно гориво организмът започва да образува кетонови тела.

Едно от тях е силно миризливият ацетон. Особено забележима е миризмата му при диабетици, но променя и като цяло ароматът на тялото.

7. Аспержи

Известно е, че консумацията на аспержи е една от причината за амонячна миризма на урината. Макар и този безвреден ефект обикновено да не продължава повече от 2 часа, миризмата на тялото може за дълго време да се развали.

Проблемът е, че при процеса на смилане на аспержите се отделя метантиол – газ с отвратителна миризма, който също се образува в резултат на гниенето на белтъците и влиза в състава на чревните газове на човека.

Лоша миризма на тялото – топ 7 храни, които я предизвикват
4.6 (92.34%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2016 13:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи