Хранителни навици се залагат още от детството.

Напълно естествено е в съзнателна възраст да ядем храните, с които сме свикнали отдавна.

Но проблемът е, че за няколко десетилетия силно се промени подходът към правилното хранене и това е потвърдено от множество научни изследвания.

Възниква резонният въпрос – а правилно ли родителите са ни научили да готвим?

С настоящата статия ще ви представим списък с храни, които много от нас незаслужено „обиждат“, приготвяйки ги неправилно.

Как да съхраним максимум полезни вещества, когато си приготвяме любимото ястие?

1. Картофи

Повечето хора, преди да започнат да приготвят картофи, предварително ги белят.

А нужно ли е да го правят, след като в кората на картофа има най-голямо количество полезни вещества?

Изненадващото е, че в кората на един среден картоф се съдържа почти половината от дневната норма витамин С, калий, желязо, магнезий и фосфор.

Ако обичате най-много варени картофи, не белете кората от плодовете, след варене омеква и лесно се сдъвква.

А пресните картофи могат да се запекат на фурна, като се измиват предварително на течаща вода.

Важно!

Не трябва да ядете варен картоф с кората, ако сте забелязали, че плодът е позеленял.

Това са стари, покълнали картофи, в които се е натрупал токсинът солонин.

Разбира се, за да се отровите с това вещество, трябва да изядете няколко килограма суров картоф.

Но все пак не е желателно да натрупваме вредното вещество в организма.

2. Домати

Често правим салати, в които като основна съставка се използват домати.

Пресните зеленчуци са много вкусни и полезни.

Но могат да станат още по-полезни, ако се накиснат предварително малко във вода.

Както е известно, доматите съдържат ликопен.

Това е вещество, което оказва мощен антиоксидантен ефект и предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания.

Забележителното е, че количеството ликопен в доматите, накиснати във вода е значително по-високо.

И се усвоява доста по-бързо.

3. Моркови

Оранжевият плод е богат на каротин, който стимулира имунитета, положително влияе на зрението, предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания.

Смята се, че суровите зеленчуци са значително по-полезни, тъй като витамините и минералите не се „изпаряват“ от тях.

Но в случая с морковите не е точно така.

Каротинът от варения зеленчук по-добре и по-бързо се усвоява от организма.

Затова по възможност се прави термична обработка преди неговата употреба.

4. Чесън

Всички са запознати с антибактериалните свойства на чесъна – популярно народно средство срещу простудни заболявания.

Но не бързайте със чесновите скилидки.

Най-добре е предварително да ги смачкате, не по-малко от 10 минути преди употреба.

И затова има просто обяснение.

Антибактериалните си свойства чесънът дължи на веществото на алицин.

Но в самия продукт не се съдържат. Алицинът се образува от химичните реакции на алинина.

И за да се случи тази химична реакция, трябва да се наруши целостта на чесновата скилидка.

Да се смачка, да се разреже, да се счука.

5. Ягоди

Не само вкусен, но и много полезен плод с много витамин С.

Но веществото под действието на кислорода бързо се разрушава.

Затова когато разрязвате ягодата, губите ценни витамини.

Яжте я цяла, предварително я измийте и отделете дръжката.

Важно!

Ако замразявате ягоди за зимата, тогава не забравяйте, че този плод се яде цял.