Топ 7 на храните източници на магнезий

Мария
Написана от Мария декември 19, 2014 22:14

Топ 7 на храните източници на магнезий

Акценти:

  • Лекарство ли са храните източници на магнезий за хората, страдащи от хронична умора?
  • Какво количество от минерала се съдържа в сардините?
  • Достатъчни ли са 100 грама от тази храна, за да се покрие дневната необходима доза?
  • Каква количество магнезий се съдържа в едно средно голямо авокадо?

Свързани:

Магнезий – един от най-важните минерали за човешкия организъм. Това се дължи на факта, че този микроелемент участва в по-голямата част от обменните процеси в организма.

Магнезият присъства във всички тъкани на тялото и е необходим за нормалното функциониране на клетките. Освен това, нуждата от него нараства при по-големи физически натоварвания и стрес, а също в период на бременност. Ако човек страда от хронична умора, то храните източник на магнезий са най-доброто лекарствено средство.

За да си набавя достатъчно от този минерал, човек трябва да се запита какви храни консумира и съответно да включи в ежедневното си меню такива, които са богати на магнезий. Затова сме подбрали в списъка по-долу най-добрите хранителни източници на този ценен минерал.

1. Сардини

Този вид риба е богата на ненаситени мастни киселини омега-3 и магнезий. 100 грама сардини съдържат 467 мг от ценния за човешкия организъм минерал. Това количество обезпечава дневната необходима доза за жени. Съдържащите се в сардините ненаситените мазнини действат профилактично срещу сърдечно-съдовите заболявания, като способстват за намаляване на риска от образуване на тромби и участват в регулирането на капилярния кръвен поток.

2. Какао на прах

Приемът на какао на прах набавя на организма ценни антиоксиданти и важни минерали като магнезий и желязо. Ценният минерал не само се съдържа в голямо количество 376 мг на 100 грама продукт, но също така и е в лесноусвоима форма.

3. Бадеми

Тези ядки често се препоръчват след големи физически натоварвания. Именно благодарение на съдържанието на магнезий /276 мг в 100 гр продукт/, бадемите са с профилактични свойства спрямо мускулните спазми. Освен това този ценен минерал укрепва стените на капилярите, вените, артериите и кръвоносните съдове. Ако човек обича сладки храни е добре да консумира бадеми, така ще обезпечи дневната си доза магнезий.

4. Натурален шоколад

За хората, които обичат сладко, това е добра новина, тъй като тъмният шоколад е истински склад за магнезий /206 мг. в 100 грама шоколад/. Това обяснява свойството на шоколада да неутрализира стреса. Също така шоколадът се препоръчва преди работа, която е свързана с умствено натоварване, тъй като спомага за подобрява на паметта и способността на човек да се концентрира.

5. Пълнозърнест хляб

Тази храна е богата на магнезий /181 мг. в 100 грама продукт/ и фосфор. А това отлична комбинация за поддържането на здрави кости и зъби. Магнезият е необходим и за правилното функциониране на мускулите, за по-ефективното производство на енергия и за по-добра обмяна на веществата.

6. Сирене тофу

Добра новина за вегетарианците – голямо количество магнезий се съдържа в соевото сирене. А и по количество на белтъчините то превъзхожда рибата, яйцата и дори говеждото. И най-важното е, че растителните белтъчини не повишават холестерола в кръвта за разлика от говеждото и яйцата. Тъй като се произвежда от соя, то се усвоява много лесно от организма. В кулинарията тофуто може да се комбинира с много други храни, което съществено спомага за разнообразяване на порциона.

7. Авокадо

Този плод е не само съдържа полезни мазнини, но също така е много добър източник на магнезий. Само едно не много голямо авокадо съдържа повече от 60 мг от ценния минерал. Плодът може да се използва в салата, най-добре е да се консумира като закуска.

Топ 7 на храните източници на магнезий
4.5 (90.7%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 19, 2014 22:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи