Топ 7 на най-разпространените последствия на хроничния стрес

Мария
Написана от Мария септември 29, 2015 18:40

Топ 7 на най-разпространените последствия на хроничния стрес

Акценти:

  • Стрес - последствия
  • Язвена болест - хроничен стрес
  • Раздразнителност - избухливост

Свързани:

Лекарите без значение областта на тяхната специализация тръбят за опасностите от хроничния стрес. Това състояние, което много хора са свикнали да приемат за нещо нормално в съвременния живот, може да се превърне в неспецифична причина за огромно количество заболявания.

За начало да внесем разяснения в терминологията. Стресът не е нито добро, нито лошо. Явява се естествен адаптационна реакция на организма на въздействието на различни или психологически фактори.

Положителната и отрицателната форма на стреса – еустреса и дистреса, притежават сходни черти – активизират кората на надбъбречните жлези, стимулират образуването на кортизол, повишават тревожността и водят до изтощение.

В тази статия ние събрахме 10-те най-разпространени последствия от хроничния стрес.

1. Влошаване на паметта и концентрацията

Стресът привежда нервната система на човека във възбудено състояние. Това е естествено, тъй като е необходимо да фокусирате всички свои усилия върху решаването на актуални проблеми.

Но продължителното психоемоционално напрежение много бързо изтощава съзнанието ни, а основните когнитивни функции започват бавно да отслабват – човек по-лошо систематизира информацията, лесно може да бъде разсеян, а паметта му се влошава.

2. Тревожност и съсредоточаване върху лошото

Хроничният стрес принуждава мозъка да бъде постоянно „на щрек“, затова тревожността е естествена защитна реакция на организма на раздразващите го фактори.

Освен това безпокойството е един от основните симптоми на посттравматичния стрес синдром, възникващ вследствие на единична или повтаряща се травмираща психиката ситуация.

3. Раздразнителност и избухливост

Съществуват хора, за които раздразнителността и повишената възбудимост е нормално състояние, обусловено от темперамента.

Но в повечето случаи такива реакции са метод на психологическа защита от външна агресия, неуспехи, критики и от други стресови фактори.

Ако те не бъдат пресечени човек постепенно губи контрол над себе си, а неговата избухливост може да разруши ценните семейни, приятелски и професионални отношения.

4. Хранителни разстройства

Хроничният стрес е пряко свързан с хранителните навици. За да се справи с напрежението и да си достави удоволствие, човек започва да търси утеха в храната или пък напротив, опитва се да я ограничи.

Като последствие се развиват цял ред нервни разстройства – анорексия, булимия, преяждане, психогенно повръщане, загуба на апетит и пълен отказ от храна.

Често стресът става причина за затлъстяване и за да справи с проблема на човек му трябва не просто корекция на храненето, но и помощ на психиатър.

5. Вредни навици

Това че алкохолът или наркотиците могат да помогнат за справянето със стреса е опасен мит, който е погубил милиони човешки животи.

Действително, въздействието на определени химическа вещества може временно да понижи тревогата и безпокойството.

Но в бъдеще всяка зависимост се превръща в допълнителен източник на стрес и човек се върти в кръг, като постепенно състоянието му се влошава.

6. Язвена болест

Много сме слушали за това, че язвата на стомаха и на дванадесетопръстника е последствие от постоянното излагане на стрес.

Тази теория е намерила потвърждение благодарение на медицинските изследвания – стресът повишава нивата на солната киселина в стомаха, като така се активира секреторната функция на панкреаса, а голямото количество предизвиква възпаление, ерозии и язва на лигавицата на стомаха.

7. Загуба на сексуално влечение

Хроничният стрес може да стане причина за импотенция при мъжете и понижаване на сексуалното желание при жените. В състояние на постоянно нервно напрежение мозъкът на човека не може да се отпусне и сексуално желание не настъпва.

Топ 7 на най-разпространените последствия на хроничния стрес
4.5 (90%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 29, 2015 18:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи