Топ 7 навика за запомняне, които ще ви направят по-умни

Мария
Написана от Мария декември 1, 2016 09:51

Топ 7 навика за запомняне, които ще ви направят по-умни

Акценти:

  • Изпитване - редовно
  • Реализация - трудности
  • Критика - припомняне

Свързани:

Навикът за постоянно учене на нови неща е един от най-важните, който е свързан с паметта и с запомнямето.

Как правилно да запомняме информация, ще ви разкажем в настоящата статия…

1. Припомняне

Много полезни са картинките за запомняне. Помагат за извличане от паметта на информация, свързана с това, което е изобразено на картинката.

Този метод е толкова ефективен, защото припомнянето укрепва невронните пътища, в които всъщност е запаметено едно или друго понятие.

Припомнянето е в основата на изпитите, тестовете и на контролните в училище. Именно затова в училище контролните и класните не трябва да са само метод за оценка на знанията, но и инструмент за обучение.

2. Осмисляне – обединение на нови идеи със стари знания

Колкото по-добре можете да си обясните връзката на новите данни с тези, които знаете, толкова по-добре ще усвоявате нова информация. И впоследствие ще ви е по-лесно да си я припомняте.

Например, ако се опитвате да разберете, какво е топлоотдаване, опитайте се да свържете понятието с житейския опит. Например, можете да си спомните как се нагряват ръцете от чаша горещо кафе.

3. Интерливинг – редуване на разнотипни задачи

Ще ви бъде много по-лесно да изучите някакъв предмет, ако често се прехвърляте от една тема към друга.
Редуването на разнотипни задачи и знания развива способността да се различават и да се открива общото между тях.

Това умение помага както на изпити, така и в реалния живот. Когато се налага да се запознавате със съвкупност от проблеми, за да вземете най-вярното решение за тях.

4. Генерация – намиране на отговор, без да се очакват подсказки

Много по-голяма е вероятността да запомните отговор на въпрос, ако го потърсите сами, отколкото ако го научите от някого другиго.

Ако става въпрос за обучение, постарайте се да намерите сами отговорите на своите въпроси, не молете за помощ колега . Ако е за работа, опитайте да измислите собствени варианти за решение на проблема, преди да се посъветвате с ръководството.

5. Рефлексия – преценка на случващото се

Оставете си няколко минути, за да прецените как е минало съвещанието или как върви работата над проекта. Можете да си зададете няколко въпроса, например : „Всичко ли върви по план?“, „Какво може да се подобри?“.

Само 15 минути, отделени в края на работния ден за записване на наблюдения и бележки, увеличават производителността с 23%.

6. Мнемонични прийоми – използване на трикове за запомняне

Това означава да използваме съкращения, ритми или картинки, за да запомним нещо. Сами по себе си мнемотехниките не са инструмент за обучение.

А помагат за създаването на познавателни карти и схеми, с помощта на които е по-лесно да запомним наученото.

7. Калибровка – разпознаване на слабите места

Калибровката представлява използване на обективен инструмент, за да се отървем от илюзиите и да не въобразяваме нереални способности.

Това е важна част от запомнянето, тъй като всички ние се превръщаме жертви на когнитивните илюзии. Убедени сме, че разбираме от нещо, а всъщност се оказва, че не го разбираме напълно.

За да определите кои са слабите ви места, трябва редовно да се изпитвате или помолете колегите да коментират вашата работа.

Вторият вариант за проверка е малко по-труден за реализация, тъй като повечето хора не желаят да критикуват някого открито.

Топ 7 навика за запомняне, които ще ви направят по-умни
4.5 (89.76%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 1, 2016 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи