Топ 7 причини да си похапнете тиква точно сега

Мария
Написана от Мария октомври 28, 2016 21:25

Топ 7 причини да си похапнете тиква точно сега

Акценти:

  • Паразити - прогонване
  • Менопауза - полезна
  • Семена - гадене

Свързани:

Да си припомним защо е толкова полезно това растение.

1. Пазителка на красотата

Отговорни за красотата на кожата и костите са каротинът и витамин С, на които е богата вътрешността на тиквата и на витамин Е, който е най-много в семките.

Витамин А, който се получава от каротина, участва в регулиране образуването кожния себум, тоест без него вероятността от появата на лицето на акне е доста по-висока.

Това вещество стимулира образуването на колаген – белтък, отговорен за еластичността на кожата, блясъкът на косата и тонусът на мускулите.

2. Усилва сексуалното желание

Не самата тиква, а нейния аромат, така смятат сексолози. Тиквените ароматни свещи, лосионите за тяло и ароматни масла за вана са най-истинските афродизиаци.

Какво по-хубава идея за продължение на срещата от възбудата появила се вследствие на аромата на тиквата.

3. Спасява мозъка и предпазва кръвоносните съдове

Тиквата, както и всички оранжеви и жълти плодове, е богата на каротиноиди – антиоксиданти, които забавят стареенето на мозъка, препятствайки окислителните процеси.

В 1 грам вътрешност на тиквата се съдържат до 294 мг бета каротин, до 82 алфа-каротин, до 129 мг лутеин, до 9.7 мг зеаксантин.

Това са грандиозни цифри в сравнение с показателите на другите, също толкова полезни и също жълти зеленчуци.

Освен това фитостеролите на тиквата свалят нивата на холестерола в кръвта и препятстват образуването в кръвоносните съдове на плаки холестерол, които също удължават младостта на мозъка – и не само.

Тиквените семки, благодарение на високото си съдържание на аминокиселини и желязо, са полезни за процесите на образуване на кръвта и удължават срока на служба на кръвоносните съдове.

4. Семената помагат срещу гадене

При бременността всичко е много индивидуално, но свойството на тиквеното семе да намалява гаденето е забелязано отдавна, затова се препоръчва при отравяне и симптоми на токсикоза.

5. Полезна е при менопауза

В период на менопауза за жените е много важно да се чувстват желани и прекрасни. Често лекарите препоръчват хормонална заместваща терапия – и това е правилно, защото нивото на женските полови хормони през това време се понижава.

Но има и естествени приятели на жените – тиквата сред тях е на първи ред.

Семената съдържат фитоестрогени – вещества, аналогични на женските полови хормони, лекарите ги препоръчват за профилактика на ранна менопауза.

6. Предотвратяват диабет и затлъстяване

Не само предотвратяват, но и влизат в лечебното хранене, истината е, че не става дума за най-сладките сортове.

Високо съдържание на растителни влакна, ниската калоричност – всъщност именно това е нужно за отслабващите и желаещите да се защитят от затлъстяване и диабет.

Белтъкът, съдържащ се в тиквеното семе, нормализира нивото на кръвната захар. Между впрочем, вечерята не трябва да се дава на врага, ако основният компонент на ястието е тиквата.

Идеална е за вечеря не само заради малкото количество калории, но и заради съдържащото се в нея голямо количество магнезий и цинк, които положително влияят на нервната система и успокояват, а триптофанът, на който са богати тиквените семена, нормализират съня.

7. Прогонват паразитите

Семената на тиквата са голосеменни – нямат твърда обвивка, известно антихелминтно средство, истината е, че инструкциите към него, то се продава в аптеките, че се прилага при влошена поносимост към други противоглистни препарати.

Не трябва да се смята, че е възможно с простото ядене на тиквени семки, избавя от глисти, традиционното лечение не е отменяно от никого.

Топ 7 причини да си похапнете тиква точно сега
4.4 (87.69%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 28, 2016 21:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи