Топ 7 странни симптома на стрес – обриви, кариеси

Мария
Написана от Мария август 15, 2018 14:23

Топ 7 странни симптома на стрес – обриви, кариеси

Най-често стресът се свързва с изнервяне, апатия, проблеми с концентрацията и непълноценен сън.

Но признаците на това състояние могат да бъдат много повече – например, развитие на бруксизъм или кариес, болезненост на мускулите и дори нужда да излъжем някого или да поласкаем.

Световната медицинска общност и до днес спори за причините за поява на тези необичайни симптоми.

1. Проблеми със зъбите

Кариеси окапване на зъбите могат да бъдат признак и последствие от стреса. Една от причините за това е бруксизъм, който често се развива в период на нервно пренапрежение и емоционална нестабилност.

Продължителното тракане със зъби на сън уврежда емайла и венците, зъбите стават по-уязвими на различни заболявания. Освен това бруксизмът води до главоболие и болезненост в областта на челюстта и на цялото лице.

Важно е да определим какво точно е предизвикало това патологично състояние. Най-често вината е на стреса.

Когато успеем да го победим и да успокоим емоциите, бруксизмът обикновено отшумява. Най-често виновник е стресът. Когато успеем да го победим и да успокоим емоциите, бруксизмът обикновено постепенно отшумява.

2. Болки в тялото

На следващата сутрин след интензивно физическо натоварване човек може да усети болки по цялото тяло. Но ако не е тренирал изобщо, а болезнените усещания и тежестта го преследват всяка сутрин?

Най-вероятно вината е на некачествения матрак, проблеми със съня или хронично неразположение. Но тялото може да боли и поради повишени нива на тревожност.

Психолозите твърдят, че стресът най-често предизвиква мигрена, болки в кръста, мускулите, а също и стомашно-чревни симптоми.

3. Прекомерна сънливост

Според независимите проучвания, на около 50% от хората при стрес постоянно им се спи и бързо се уморяват, дори след неотдавнашна почивка.

Това е още един симптом на нервно пренапрежение. На практика неконтролируема сънливост, човек често се прозява, тялото му е отпуснато, а очите му се затварят.

Така организмът се старае да бори стреса с помощта на съня. Хроничната умора може да е признак на различни заболявания, сред които може да е упорито състояние на стрес.

4. Скованост в тялото

В някои стресови ситуации страхът като защитна емоция може да сковава тялото, сякаш го замразява. В резултат човек изпитва затруднения да се движи и дори да диша.

Според психолозите, в случай на сериозни заплахи – физическо нападение или стихийно бедствие, човешкият организъм може да премине в режим на дисоциация. Опитва се да блокира реалността, която ни заплашва.

Сковаността се проявява не само при екстремни обстоятелства, но и при усещане за собствена безпомощност за разрешаването на някои проблеми или прекомерно вълнение.

5. Емоционални изблици

Когато човек едновременно изпитва едновременно няколко емоции – от гняв до разочарование, от страх до самота, то най-вероятно преживява силен стрес.

На този фон в главата ни се появяват много мисли, и нито една от тях не може да бъде спряна.

6. Лъжа и ласкателство

Една от най-странните реакции по време на стрес е срамежливост, загуба на собствено мнение, желание да угажда и да ласкае по повод обекта на своята заплаха. Това поведение е свързано с желанието да се защити, да одобри потенциално опасния обект и да не допуска неприятности.

7. Обриви по кожата

В период на силен стрес човек може да усеща сърбеж по цялото тяло. Кожата се покрива с обрив и червени петна, особено в областта на ръцете, краката и корема.

Топ 7 странни симптома на стрес – обриви, кариеси
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 15, 2018 14:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи